Uspostava „zaštitne ograde“ za kinesko-američke odnose? Molimo američku stranu da prvo sprovedu „popis“ kineske strane

Xie Feng, zamjenik ministra Ministarstva vanjskih poslova Kine se 26. sastao s Wendyjem Sherman, stalnom zamjenicom državnog tajnika SAD-a. Riječ je o još jednom sastanku na visokom nivou između Kine i SAD-a nakon sastanka u Anchorageu krajem ožujka. Tijekom sastanka je kineska strana ozbiljno izjasnila vlastiti principijelni stav o kinesko-američkim odnosima, zatražila od američke strane „4 zaustava“ i prikazala dva „popisa“, apelirajući da američka strana ispravi svoje ekstremno pogrešno razumijevanje Kine i veoma opasnu politiku prema Kini.

Kineska strana je otvorenom i iskrenom izjavom jasno pokazala zabrinutost i podnijela rješenje za promjenu negativne situacije kinesko-američkih odnosa. I svijet je jasnije vidio da američka strana treba snositi cijelu odgovornost za kinesko-američke odnose koji su doveli do sadašnje nevolje.

Što se tiče opasne provokacije američke strane u potrazi za izvorom virusa COVID-19 i u pitanjima Tajvana, Xinjianga, Hong Konga i južnog kineskog mora, kineska strana je na sastanku ponovila veliko nezadovoljstvo, tražeći da američka strana odmah zaustavi uplitanje u kineske unutrašnje poslove, prestane škoditi kineskim interesima, zaustavi kršenje crvene linije i provokacije, kao i da zaustavi antagonizam bloka u ime tzv. vrijednosti.

Osim toga, kineska strana je tražila da američka strana ispravi „ekstremno pogrešno“ razumijevanje Kine, koje je suštinski razlog zašto su kinesko-američki odnosi takvi kakvi danas jesu, teški. Pojedini Amerikanci gledaju na Kinu kao na „zamišljenog neprijatelja“, smatrajući da će biti riješena sva američka pitanja unutar i van zemlje ako je kineski razvoj suzbijen. To je zaista pogrešna kalkulacija i recept koji ne liječi ništa.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Prije sastanka je američka strana izrazila želju da će Shermanin posjet uspostaviti „zaštitnu ogradu“ za kinesko-američke odnose koja će zaustaviti pogoršanje bilateralnih odnosa. Zapravo, principijelni stav kineske strane i njezina dva „popisa“ su potrebni „recept“ američkoj strani u ovom trenutku, i prave su „zaštitne ograde“ kinesko-američkim odnosima.

U ova dva popisa, uključen je ne samo zahtjev da američka strana ispravi svoje pogrešne politike i djelovanja, već i pojedini važni slučajevi za koje kineska strana brine. Nije teško shvatiti da su ovi sadržaji namijenjeni „minama“ koje su američka bivša i sadašnja administracija postavile u kinesko-američkim odnosima. Od apeliranja da američka strana bezuvjetno otkaže ograničenje viznog režima prema članovima Komunističke partije Kine i njihovim obiteljima, ali i otkaže „nelegalne sankcije“ prema Kini, do apeliranja da američka strana otkaže izručenje gospođe Meng Wanzhou, kćeri vlasnika tvrtke Huaweija. Zahtjevi kineske strane su razumni i racionalni, čime se označuje put za oporavak kinesko-američkih odnosa.

Jedino čovjek koji je nešto učinio najbolje zna kako uništiti ono što je sam učinio. Ako američka strana zaista hoće uspostaviti „zaštitne ograde“ unutar kinesko-američkih odnosa, treba prvo reagirati na dva „popisa“ od kineske strane, odmah ispraviti svoju pogrešnu politiku i počistiti barijere koje stoje između oporavka odnosa dviju zemalja. Ako američka strana i dalje očekuje kinesku suradnju i potporu u pitanjima klimatske promjene i nuklearnih pitanja Irana i Sjeverne Koreje, morat će prvo odustati od namjere oportunizma. Ne može s jedne strane tražiti kinesku suradnju, a s druge ugrožavati kineske interese.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.