Aljmaš, Dalj i Erdut u Domovinskom ratu

Topnički napad na Policijsku postaju u Dalju, masakr daljskih branitelja i nesretna kolona ljudi koja se u Aljmašu ukrcava na šlep prema Osijeku događaji su i slike koje su 1. kolovoz 1991. upisale u povijest Domovinskog rata.

Građu i svjedočanstva prikupili su Marin Banović i Frano Tokić.

Uoči 1. kolovoza i 30. obljetnice napada JNA i pobunjenih Srba na Policijsku postaju Dalj u kojem je poginulo i masakrirano 39 pripadnika policije, Zbora narodne garde i Civilne zaštite, u organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune održana je tribina “Aljmaš, Dalj i Erdut u Domovinskom ratu” te za kraj godine najavljen izlazak knjige o tim događanjima i egzodusu mještana šlepom prema Osijeku.

Autori su povjesničar Marin Banović i brigadir u mirovini Frano Tokić, 1991. godine pričuvni policajac u Dalju koji, kako je istaknuo, knjigom želi odati počast kolegama, od 60 policajaca te postaje poginulo je njih čak 20 kao i 15 pripadnika Zbora narodne garde te 4 pripadnika Civilne zaštite.

Knjiga je nastala na temelju građe hrvatskih i srbijanskih arhiva ali i 70 svjedočanstava o tim stradanjima na istoku Hrvatske u kolovozu 1991. godine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.