30. godišnjica napada na Policijsku postaju u Dalju i progona stanovništva iz Aljmaša

U Dalju je obilježena 30. godišnjica napada na Policijsku postaju i progona stanovništva iz Aljmaša. Toga su dana srpski pobunjenici uz pomoć JNA tenkovima, transporterima i kamionima napali policijsku postaju. Pružajući otpor agresoru poginulo je i ubijeno 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i 4 pripadnika Civilne zaštite.

Hrvati u općini Erdut dobro se sjećaju svega što su prošli, od zatvaranja, mučenja, ubijanja, progonstva dugi niz godina, pa sve do povratka na hrvatsku obalu Dunava.

Na komemoraciji ispred spomen – obilježja poginulim braniteljima, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Po prvi puta pušten je vijenac u Dunav kao spomen na pogibelju svih civila i branitelja u Dalju.

Na središnjoj komemoraciji bili su i članovi obitelji poginulih branitelja, ako i predstavnici državne vlasti.

U Aljmašu se obilježava 30 godina ‘Aljmaškog šlepa’. Prognanici Erduta, Dalja i Aljmaša protjerani su prije 30 godina iz svojih domova i tada jedinim mogućim putem, rijekama Dunavom i Dravom, pronašli su svoj privremeni dom u Osijeku. Prijevozno sredstvo bio je šlep za rasute terete, danas poznat kao ‘Aljmaški šlep’.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.