Elektroničke osobne iskaznice 2. generacije

Od danas se zaprimaju zahtjevi za izdavanje elektroničke osobne iskaznice 2. generacije koja će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je od jutros zaprimljeno oko 2.500 zahtjeva za novu osobnu iskaznicu. 

Dodao je da građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu nisu obvezni podnositi zahtjev za e-osobnu iskaznicu te da postojeće vrijede do isteka roka. Razdoblje do kojeg vrijede osobne iskaznice izdane osobama do 70 godina bit će pet godina.

U prosincu je Hrvatski sabor izmijenio Zakon o osobnoj iskaznici, a Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijske, tehničke i sigurnosne mjere u postupku izdavanja osobnih iskaznica.

Izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici usvojene su radi provedbe Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava izdanih građanima Unije i njihovim obiteljima koje ostvaruju pravo na slobodno kretanje, a koje su stupile na snagu stupa na snagu 1. kolovoza 2019., a izravno se primjenjuje u svim državama članicama od 2. kolovoza 2021. godine.

Izgled osobne iskaznice djelomično se mijenja u skladu s odredbama Uredbe pa će osobna iskaznica na prednjoj strani sadržavati dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske tiskanu u negativu u plavom pravokutniku okruženom s 12 žutih zvjezdica.

Otiske prstiju neće uzimati djeca mlađa od 12 godina.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.