Brijest: Obilježena 30.godšnjica pogibije HTV-ova snimatelja Žarka Kaića

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja “Posljednji kadar” uz članove obitelji i izaslanstvo HRT-a, predstavnici Ministarstva branitelja, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a i Vijeća MO Brijest odali su počast Žarku Kaiću.

“Iako je nama članovima obitelji teško biti ovdje, ujedno je i lijepo jer znamo da ljudi još uvijek misle na žrtvu moga oca. Taj spomen na njega bi trebao ostati vječno kako bi i buduće generacije spoznale istinu za koju je on dao svoj život” – kazala je kćer poginulog Žarka Kaića, Nika Ćorković.

Na čelu HRT-ovih izaslanstava vijenac je položila vršiteljica dužnosti ravnatelja PJ Program HRT-a Eliana Čandrlić Glibota uz glavnog urednika Radio-Osijeka Davora Lončarića, na čelu HRT Centra Osijek privremena ravnateljica Stela Sep, a u ime Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a dopredsjednik Davor Buconić, ratni izvjestitelj iz Dubrovnika.

“Ovo je način na koji HRT se trudi svake godine dati svima do znanja koliko nam je važna bila ta borba za istinu tih godina pa i uz ove najveće žrtve kao što je ona kolege Žarka Kaića” – istaknula  je Čandrlić Glibota, podsjetivši kako  je u Domovinskom ratu poginulo sedam novinara i snimatelja HRT-a.

Državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović govorio je o važnosti ratnog izvješćivanja.

“Žarko Kaić svojim je djelima dotaknuo živote svih nas koji smo u tim teškim vremenima pratili što se događalo. Svjedočio je istinu o zbivanjima na istoku Hrvatske koja nam je posebno potrebna danas kad mnogi negiraju ulogu Srbije i JNA tijekom Domovinskog rata. Slike koje je slao Žarko Kaić svjedok su patnji, ali i hrabrosti hrvatskog naroda i branitelja” – istaknuo je Janović.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin dotaknuo se uloge hrabrih izvjestitelja tijekom rata.

“Na ovaj način sjećamo se ne samo njegove ogromne žrtve, već i žrtve svih novinara, snimatelja i fotografa čija je uloga bila nemjerljiva. Da nije bilo istine i slike koju su slali u svijet, obrana Republike Hrvatske bila bi puno teža. Nažalost, njih sedam je smrtno stradalo, međutim treba zahvaliti i svima onima koji su ranjeni, a bili su ovdje kad je bilo najteže” – rekao je Vulin.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić bio je hrvatski branitelj i pamti ratne izvjestitelje.

“Ovaj hrabri ratni izvjestitelj poginuo je prenoseći istinu o agresorskim napadima na Republiku Hrvatsku. Kao svjedok tog vremena i hrvatski branitelj pamtim te hrabre ljude koji su dolazili k nama na prvu crtu bojišnice, svjestan da su kamera i mikrofon snažno “oružje” u zabilježavanju istine o ratnim strahotama” – zaključio je Lukić.

“Bila sam dijete u vrijeme tih zbivanja, ali sjećam se ponosa i tuge kada smo odavde iseljavali zbog agresije na Hrvatsku” – prisjetila se predsjednica Mjesnog odbora Brijest Ana Marija Putrić.

“Kad dobijemo i naš društveni dom, planiramo da u njegovu sklopu bude spomen obilježje hrvatskim ratnim izvjestiteljima. Istina o ratu s Brijesta je krenula od Žarka Kaića. Ne smije se zaboraviti” – zaključila je predsjednica Mjesnog odbora.

Žarko Kaić rodio se 1949.godine u Livnu. Studirao je dvije godine Filmsko snimanje na Akademiji počevši od 1970. godine. Usporedno je radio kao asistent snimatelja na Televiziji Zagreb. Poslije je prešao na snimateljski posao.

Za HTV radio je punih 20 godina te napravio niz sjajnih emisija. Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih snimaka, poput snimaka hrvatskih izbjeglica iz Aljmaša i Dalja.

Nakon što je u kratkom vremenu prije agresorska JNA ubila hrvatskog televizijskog snimatelja Gordana Lederera, ubojstvo Žarka Kaića cijelom je svijetu razotkrilo mržnju prema istini sadržana u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.