Kineski ministar vanjskih poslova telefonski je razgovarao s američkim državnim tajnikom

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi održao je u nedjelju telefonski razgovor s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i razmijenio mišljenja o situaciji u Afganistanu i odnosima Kine i SAD-a.

Tijekom razgovora, Blinken je rekao da u kritičnom trenutku kad se američko vojno povlačenje i evakuacija iz Afganistana bliži kraju, Washington smatra da bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo govoriti jasnim i jedinstvenim glasom kako bi pokazalo očekivanja međunarodne zajednice da će talibani osigurati sigurnu evakuaciju stranih državljana, pristup afganistanskog naroda humanitarnoj pomoći i jamčiti da afganistansko područje neće postati leglo terorističkih napada ili sigurno utočište za teroriste.

Wang je rekao da je situacija u Afganistanu doživjela temeljne promjene i da sve strane moraju stupiti u kontakt s talibanima i aktivno ga voditi.

Konkretno, Sjedinjene Države moraju surađivati ​​s međunarodnom zajednicom kako bi Afganistanu pružile prijeko potrebnu ekonomsku, životnu i humanitarnu pomoć te kako bi pomogle novoj političkoj strukturi Afganistana u održavanju normalnih državnih institucija, održavanju socijalne sigurnosti i stabilnosti, suzbijanju depresijacije valute i inflacije, i započeti mirnu obnovu, rekao je on.

Što se tiče kinesko-američkih odnosa, Wang je napomenuo da su dvije zemlje nedavno vodile razgovore o pitanjima poput situacije u Afganistanu i klimatskih promjena.

Dijalog je bolji od sukoba, a suradnja od sukoba, rekao je Wang, dodajući da će Kina razmotriti načine da stupi u kontakt sa Sjedinjenim Državama na temelju svog stava prema Kini.

Ako se i SAD nadaju da će bilateralne odnose vratiti na pravi put, trebali bi prestati slijepo klevetati i napadati Kinu i potkopati kineski suverenitet, sigurnost i razvojne interese, rekao je Wang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.