Dvanaesta godišnjica Šangajske organizacije za suradnju: „kineskim prijedlozima“ krenula na novi put

„Trebamo izgraditi još intenzivniju Zajednicu koja dijeli sudbinu Šangajske organizacije za suradnju, kako bismo u većoj mjeri doprinijeli dugotrajnom miru i zajedničkom prosperitetu svijeta.“ Na 21. sastanku čelnika zemalja članica Šangajske organizacije za suradnju održanom 17. rujna, kineski predsjednik Xi Jinping se obratio preko video veze, putem koje je istaknuo „šangajski duh“ i inicirao „5 prijedloga“ o budućem razvoju te organizacije, a proglasio je i niz važnih i novih mjera.

Međunarodna zajednica smatra da će njegovi prijedlozi snažno unaprijediti novi razvoj Šangajske organizacije za suradnju, te promicati dugotrajni mir i zajednički prosperitet svijeta.

Trenutno se u svijetu istodobno događaju nezabilježena promjena u proteklih sto godina, i stoljetna pandemija. Šangajska organizacija za suradnju nosi još veću misiju u zaštiti regionalne sigurnosti i stabilnosti i promicanju i razvoju raznih zemalja. Kina je kao osnivačica te organizacije i najveća zemlja u razvoju u svijetu, kao i njeno nastojanje i doprinos razvoju Šangajske organizacije za suradnju, prirodno pod velikom pozornošću.

Šangajska organizacija za suradnju treba se razvijati „putem jedinstva i suradnje“, „putem zajedničkog snošenja odgovornosti u sigurnosti i opasnosti“, „putem otvaranja i integracije“, „putem međusobnog učenja“ i „putem ravnopravnosti i pravdi“ – Xi je sa svojih 5 prijedloga, ne samo označio smjer budućeg razvoja te organizacije, već i prikazao kako Kina snosi odgovornost za promicanje stabilnosti i prosperiteta u regiji i svijetu.

Borba protiv pandemije je trenutno najvažniji zadatak čovječanstva, a potom je Xi istaknuo „da je potrebno promicati ravnopravnu i racionalnu raspodjelu cjepiva, i odlučno se usprotiviti politizaciji potrage za porijeklom virusa“. Proglasio je i da „će se Kina truditi da što prije realizira plan da svijetu isporuči još 2 milijarde cjepiva“, kao i druge mjere, čime je još jednom pokazao kako je Kina važan faktor u globalnoj borbi protiv pandemije, a također praktičnim djelima potiče sve strane da „idu na put k jedinstvu i suradnji“.

Foto: VCG

Foto: VCG

„Zajednički dogovor o realizaciji stabilnosti i zajedničko promicanje razvoja“, svrha je Šangajske organizacije za suradnju. Vezano uz veliku promjenu situacije u Afganistanu, Xi apelira na sve zemlje članice da pojačaju koordinaciju i suradnju, da realiziraju glatku tranziciju i da ta zemlja praktično ide na put k miru, stabilnosti i razvoju. A to je neobično važno i za sigurnost čitave regije.

Trenutno, razne zemlje članice Šangajske organizacije za suradnju nalaze se u ključnoj fazi razvoja. Kineska strana je inicirala da će dosljedno unaprijediti liberalizaciju i olakšavanje trgovine i investicije kao i druge prijedloge, proglašavajući da će u narednih 5 godina akumulativni obim trgovine među zemljama članicama te organizacije postići 2,3 bilijuna dolara. Istovremeno će zemljama članicama Šangajske organizacije za suradnju pružiti 1000 mjesta za obuku o eliminaciji siromaštva, kao i druge praktične mjere. Ovi planovi kineske strane će zasigurno pojačati otvorenost, integraciju i međusobno razumijevanje u toj organizaciji, te će dosljedno doprinijeti dodatnom energijom razvoju regije i svijeta.

Na današnji dan Šangajska organizacija za suradnju stoji na novim početku povijesti: sadržajnim plodovima od ovog sastanka čelnika te organizacije su svjedočili Deklaracija, niz rezolucija kao i izjave o suradnji u tehnološkoj inovaciji, prehrambenoj sigurnosti i drugim područjima. Posebno će niz novih prijedloga, inicijativa i mjera od kineske strane omogućiti Šangajskoj organizaciji za suradnju da nastavi u „Šangajskom duhu“, razvija se putem izgradnje Zajednice koja dijeli sudbinu čovječanstva, i još više daje „doprinos Šangajske organizacije za suradnju“ stabilnosti i razvoju regije i svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.