List iz Hong Konga: SAD trebaju učiti iz kineske svemirske politike

List „South China Morning Post“ iz Hong Konga je nedavno objavio članak naslovljen “SAD trebaju učiti iz kineske svemirske politike”, u kojem je navedeno kako se Kina, kao nova supersila u istraživanju svemira, nada da će u istraživanju svemira surađivati s drugim zemljama, uključujući SAD, kako bi izbjegli svemirsko sučeljavanje, naročito vojno.

U članku stoji kako su trojica kineskih astronauta tri mjeseca boravili i provodili znanstvena istraživanja u svemirskoj postaji Tiangong te se uspješno vratili na zemlju, postižući još jednu prekretnicu u ambicioznom kineskom svemirskom programu.

U članku je navedeno da se SAD, na žalost, ne slažu s kineskim gledištem te se čini se kako su sklonije natjecanju s Kinom i suzbijanju kineskog razvoja. Nedavno je novi čelnik NASA-e Bill Nelson rekao kako je “Kina vrlo agresivan protivnik, s vrlo tajnovitim svemirskim programom”.

U stvarnosti, to nije istina. Kina je već pozvala strane istraživačke institucije na provođenje znanstvenih eksperimenata u svemirskoj postaji Tiangong, nakon što se potpuno izgradi iduće godine. Francuska, Argentina i druge zemlje su već pozitivno odgovorile na poziv.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.