Kineski veleposlanik: Izazivanje ideološkog sukoba između Kine i SAD-a je temeljna pogrešna procjena

Temeljna pogrešna procjena nekih Amerikanaca je opisivanje odnosa Kine i SAD-a kao “demokracije nasuprot autoritarizmu” i izazivanje ideološkog sukoba između dva najveća svjetska gospodarstva, rekao je u srijedu kineski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama Qin Gang.

Qin je navedeno rekao u govoru održanom tijekom virtualnog razgovora koji su zajednički organizirali Centar Carter i Zaklada Georgea H. W. Busha za američko-kineske odnose.

“Zahvaljujući generacijama kineskih i američkih čelnika i naroda, odnosi između Kine i SAD-a su ostvarili znatan napredak. Međutim, danas se kod nekih Amerikanaca povećavaju pogrešno razumijevanje i krive procjene Kine”, rekao je.

“Temeljna pogreška je definiranje odnosa Amerike s Kinom kao demokracije nasuprot autoritarizmu i poticanje ideološkog sukoba, što je dovelo do ozbiljnih poteškoća u odnosima Kine i SAD-a”, rekao je.

Iako su dvije zemlje različite po povijesti, kulturi i političkom sustavu, oba naroda žele mir i prosperitet, a čelnici u Washingtonu i Pekingu dijele jedan zajednički cilj, kako je rekao bivši američki predsjednik Jimmy Carter, “stvoriti mirne i stabilne uvjete za potragu svojih ljudi za srećom”, rekao je Qin, dodajući kako je to “najveća sličnost” između dvije zemlje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.