Diplomat: Kina podržava odricanje od prava intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv bolesti COVID-19

Kina i skupina zemalja istomišljenica podržavaju odricanje od prava intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv bolesti COVID-19 te pozivaju sposobne zemlje na aktivno sudjelovanje u međunarodnoj suradnji u tom pogledu, rekao je u utorak kineski izaslanik.

Govoreći u ime grupe zemalja na 48. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a je Chen Xu, čelnik kineske misije pri Uredu UN-a u Ženevi, također pozvao sve države članice i druge zainteresirane strane da prošire proizvodnju cjepiva i nadograde proizvodne sposobnosti zemalja u razvoju kroz izvoz, donacije, zajedničko istraživanje i razvoj te franšiznu proizvodnju i prijenos znanja.

Rekavši kako je cijepljenje moćno oruđe u borbi protiv pandemije, Chen je naglasio da nejednaka raspodjela i neuravnoteženo cijepljenje ostaju istaknuti izazovi te da se hitno mora riješiti jaz u imunizaciji.

“Podržavamo poziv Ujedinjenih naroda na pravednu i ravnopravnu distribuciju i pristup cjepivima protiv bolesti COVID-19 na globalnoj razini te pozivamo sve zemlje da prava na život i zdravlje stave ispred drugih pitanja, poput ekonomskih, političkih ili drugih interesa”, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.