Kina i EU održale strateški dijalog na visokoj razini

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u utorak putem video veze predsjedao 11. krugom strateškog dijaloga na visokoj razini između Kine i Europske unije (EU-e) s Josepom Borrellom, visokim predstavnikom EU-e za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Kina i EU vjeruju kako bi se bilateralne razmjene trebale temeljiti na uzajamnom poštovanju, traženju zajedničkog jezika uz odlaganje razlika, proširenju suradnje i smanjenju antagonizma, očuvanju međunarodnog poretka temeljenog na Povelji UN-a i međunarodnom pravu te zajedničkom rješavanju zajedničkih izazova poput pandemije bolesti COVID-19 i klimatskih promjena, rekao je Wang.

EU je u više navrata priopćila da pozdravlja kineski razvoj, nema namjeru upuštati se u institucionalnu konfrontaciju i neće se upustiti u bilo kakav oblik novog Hladnog rata. Kina to cijeni, dodao je Wang.

Nedavno je održano više kontakata i dijaloga između Kine i EU-e te su postignuti mnogi konsenzusi koji će pomoći u poboljšanju razumijevanja, proširenju međusobnog povjerenja i smanjivanju pogrešnih procjena, napomenuo je Wang.

Borrell je rekao kako je razvoj odnosa s Kinom važna točka na dnevnom redu EU-e te je vrlo važno da EU i Kina zadrže blisku i neometanu komunikaciju. EU je voljna surađivati s Kinom na pripremi za sljedeću fazu razmjene na visokoj razini.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.