Dani sjećanja i zahvalnosti Osijek, 1. 10. – 2. 12. 2021.

Upravo ovih dana prije 30 godina dogodio se neviđeni egzodus nesrpskog stanovništva sa područjaHrvatskog Podunavlja.

Najteže što se čovjeku može dogoditi u životu je napustiti vlastiti dom i sve što je u životu stekao te otići u neizvjesnost.

Javnosti su najpoznatije slike prognanika iz Iloka, koji su prema ultimatumu JNA morali napustiti Ilok, prognanici iz Aljmaša, Erduta i Dalja koji su šlepovima za rasute terete rijekom Dunavom i Dravom došli u Osijek a zatim i odlazak Baranjaca dijelom u Osijek a dijelom u susjednu Mađarsku. Najtužnija kolona prognanika bila je ona u Vukovaru nakon što je grad okupiran 18. 11. 1991. Većina prognanika našla je privremeni smještaj u gradu Osijeku i prigradskim naseljima gdje su ostali punih sedam godina, do završetka mirne reintegracije.

U gradu Osijeku bilo je smješteno u organiziranom smještaju 3558 osoba a u privatnom smještaju 24777 prognanika.

Ovom manifestacijom koju smo nazvali “Dani sjećanja i zahvalnosti” Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije želi se, u ime svih prognanika, zahvaliti prije svega građanima grada Osijeka a onda i institucijama i pojedincima koji su nam prvi uskočili u pomoć i pomogli u prihvatu i smještaju prognanika.

To su:
– Hrvatski crveni križ koji je odmah započeo evidenciju prognanika i preuzeo brigu oko
smještaja, zatim
– Policijska uprava Osječko-baranjska čiji su kadrovi dobrim dijelom bili I iz redova
prognanika a brinuli su o sigurnosti i osiguravali provođenje svih aktivnosti prognanika koje
su imale za cilj povratak svojim kućama
– Gradu Osijeku u kojemu je prognanicima omogućen boravak, smještaj, školovanje djece,
humanitarna i svaka druga pomoć,
te pojedinci i to:
– ratni gradonačelnik dr. Zlatko Kramarić,
– predsjednik kriznog štaba općine Osijek Srećko Lovrinčević i
– predsjednik Izvršnog vijeća općine i zapovjednik obrane grada Osijeka Branimir Glavaš.

Manifestacija započinje 1. listopada i trajat će zaključno do 2. prosinca, Dana grada Osijeka. Za tu svrhu pripremili smo i vizualni identitet manifestacije a postavit ćemo Jumbo plakat u Blok centru II u Osijeku te plakate na svim javnim mjestima i u izloge HNK koji su nam za tu prigodu ponudili tu mogućnost.

Svečani dio Dana sjećanja i zahvalnosti održat će se u subotu 9. listopada u Osijeku svečanom akademijom u velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije pod pokroviteljstvom grada Osijeka a sudjelovat će dječji zbor Osnovne škole “Franjo Krežma” što nas posebno raduje jer na taj način počinjemo prenositi na mlade generacije istine iz nedavne povijesti hrvatskoga naroda.

Na svečanosti ćemo dodijeliti Povelje zahvalnosti institucijama i pojedincima koji su nam prve pomogle u tim najtežim danima.
Završetak Dana sjećanja i zahvalnosti planiramo na Dan grada Osijeka – 2. prosinca otvorenjem IZLOŽBE FOTOGRAFIJA “PRAVO NA DOM” za koju smo dobili financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i time ujedno uveličati proslavu Dana grada Osijeka i završno se na poseban način zahvaliti u ime svih prognanika Hrvatskoga Podunavlja građanima grada Osijeka na pruženoj ruci prijateljstva i dobrodošlice.
Narodna poslovica kaže: “svakog gosta 3 dana dosta” a mi smo u gradu Osijeku i prigradskim naseljima ostali sve do završetka mirne reintegracije kada smo se, nakon sedam godina života u progonstvu, pobjedonosno vratili svojim kućama.
Očekujemo i odobrenje projekta snimanja dokumentarnog filma pod nazivom PROGNANICI – LJUDI BEZ ADRESE, kojega smo prijavili na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja i ovih dana će se objaviti rezultati. Scenaristica filma je NATAŠA KALINIĆ AHAČIĆ iz Zagreba, scenaristica i članica HDFR, snimatelj ZORKO BEŠLIĆ s HTV-a a produkcija “Control Z” iz Osijeka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.