Suradnja Kine i Europe je korisna za obje strane i cijeli svijet

Kineski državni tajnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je 28. rujna s Josepom Borrellom, predstavnikom EU-e za diplomaciju i sigurnosni politiku, supredsjedao video sastankom 11. kruga Strateškog dijaloga Kine i Europe na visokom nivou. Prema riječima Wang Yija, Europska unija je više puta izrazila da pozdravlja kineski razvoj i nema namjeru sustavnog sučeljavanja s Kinom, niti će sudjelovati u novom hladnom ratu u bilo kakvom obliku. Kina to cijeni. Borrell je rekao da EU pozdravlja prijedlog predsjednika Xi Jinpinga o inicijativi globalnog razvoja objavljen na glavnoj raspravi 76. zasjedanja Opće skupštine UN-a te smatra kako će igrati važnu ulogu u obnovi svjetskog gospodarstva i iskorjenjivanja siromaštva.

Sadašnji svijet se suočava s brojnim problemima kao što su širenje epidemije bolesti COVID-19, spora obnova gospodarstva, hitna reakcija na klimatske promjene, iskorjenjivanje siromaštva itd. Međunarodnoj zajednici je potrebna snaga za suradnju. Kina i Europa, dvije velike civilizacije i globalne tržišne sile, su u posljednje vrijeme održavale bliske kontakte oko važnih tema i postigle brojne konsenzuse, što je pomoglo u jačanju međusobnog razumijevanja, širenju uzajamnog povjerenja i smanjenju pogrešnih procjena.

Jačanje suradnje Kine i Europe je u interesu obje strane, kao i cijelog svijeta. Prema riječima Alicije Garcije Herrero, istraživačice s Instituta Bruegela, europskog think-tanka, epidemija je još uvijek prijetnja globalnom javnom zdravstvu i stabilnosti gospodarstva, a jačanje suradnje Kine i Europe pomaže u obnovi globalnog gospodarstva. Zbog smanjenja negativnog utjecaja na geopolitiku je hitno potrebno produbiti sveobuhvatnu suradnju EU-e i Kine. Čelnik Odjela za globalizaciju i razvojne strategije Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj Richard Kozul-Wright je rekao kako ukupno gospodarstvo EU-e i Kine čini trećinu svjetskog te je stabilnost suradnje dviju strana naročito važna za sigurnost globalnih industrijskih i opskrbnih lanaca.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.