75 zemalja, uključujući Kinu, pozivaju na globalnu solidarnost za jednakost cjepiva

Oko 75 zemalja, uključujući Kinu, pozvalo je u petak na globalnu solidarnost za jednakost cjepiva na Općoj raspravi Trećeg odbora Generalne skupštine UN -a.

U zajedničkoj izjavi prepoznaje se potreba da se liječenje cjepivom protiv COVID-19 postane globalno javno dobro za zdravlje. Pohvaljuje doprinose relevantnih zemalja i platformi kao što su Pristup akceleratoru alata COVID-19 (ACT) i njegov stup cjepiva, ustanova COVAX, za promicanje pristupačnosti cjepiva putem bilateralnih i multilateralnih kanala.

Međutim, jednakost cjepiva još je daleko od željenog dosega. Napredak u uvođenju cjepiva bio je općenito neujednačen i nepravedan. Mnoge zemlje, osobito svijet u razvoju, još uvijek nemaju odgovarajući pristup dostupnim i pristupačnim cjepivima, navodi se u priopćenju.

“Zabrinuti smo i zbog uznemirujućeg trenda nacionalizma cjepiva i gomilanja doza cjepiva izvan potrebe. U tom smislu pozdravljamo poziv Svjetske zdravstvene organizacije da se kao prioritet istakne cijepljenje najugroženijih ljudi u svijetu koji tek trebaju primiti prvu dozu.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.