Visoki kineski diplomat sastao se s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost

Yang Jiechi, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK-e), se u srijedu susreo s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom.

Dvije strane su iskreno održale opsežnu i dubinsku razmjenu mišljenja o odnosima Kine i SAD-a, kao i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa. Sastanak je opisan kao konstruktivan i pogodan za jačanje međusobnog razumijevanja.

Dvije su strane, slijedeći duh telefonskog poziva predsjednika Kine i SAD-a iz 10. rujna, dogovorile poduzimanje radnji, jačanje strateške komunikacije, pravilno upravljanje razlikama, izbjegavanje sučeljavanja i sukoba, traženje obostrane koristi i dobitnih rezultata te suradnju na vraćanju odnosa Kine i SAD-a na ispravan smjer zdravog i stabilnog razvoja.

Yang je rekao kako sposobnost Kine i Sjedinjenih Američkih Država za pravilno rješavanje međusobnih odnosa utječe na temeljne interese dvije zemlje i dva naroda, kao i na budućnost svijeta.

Također je rekao da Kina pridaje važnost pozitivnim primjedbama o odnosima Kine i SAD-a koje je nedavno uputio američki predsjednik Joe Biden te je uzela u obzir američke izjave o tome da nemaju namjeru suzbijati kineski razvoj i izazivati “novi Hladni rat”.

Kina se nada da će SAD usvojiti racionalnu i pragmatičnu kinesku politiku te s Kinom krenuti putem uzajamnog poštovanja, mirnog suživota i obostrane suradnje, poštujući međusobne temeljne interese i velike brige.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.