Kina poziva SAD da razjasni incident s nuklearnom podmornicom

SAD bi trebao razjasniti incident u kojeg je uključena američka nuklearna podmornica, uključujući točnu lokaciju incidenta, namjeru američke plovidbe, detalje incidenta, sa čime se podmornica sudarila, je li izazvala curenje nuklearnog oružja i je li oštetila lokalni morski okoliš, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Zhao Lijian iznio je ovo u petak na brifingu za novinare, gdje je zamoljen da prokomentira incident. Prema izvješćima američkih medija u četvrtak, američka podmornica na nuklearni pogon sudarila se 2. listopada s nepoznatim objektom u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru, uzrokujući mnoge povrede.

Zhao je rekao da SAD već duže vrijeme izazivaju nevolje i stvaraju napetosti u Južnom kineskom moru u ime slobodne plovidbe, što je osnovni uzrok incidenta i predstavlja ozbiljne prijetnje i velike rizike za regionalni mir i stabilnost.

Zhao je primijetio da su SAD namjerno odgodile i prikrile detalje incidenta, te da nedostaju transparentnost i odgovornost. Kina i zemlje oko Južnokineskog mora nemaju izbora nego preispitati okolnosti incidenta i njegove namjere.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.