FFOS: Probudite CLILer instinkt – gostujuće predavanje Geralda Hühnera

Gostujuće će predavanje Gerald Hühner održati u srijedu, 27. listopada 2021. godine u 12.20 sati u Svečanoj dvorani Filozofskoga fakulteta (II. kad, dvorana 60) za studente diplomskoga studija njemačkoga jezika nastavničkoga usmjerenja s temom  “Den CLILer-Instinkt wecken – DaF in allen Lagen…”. U predavanju će se pojasniti pojam CLILIG-a (Content and Language Integrated Learning in German) i načini njegove implementacije u nastavu njemačkoga jezika od rane do srednjoškolske dobi. Predavanje će se održati na njemačkome jeziku.

Načela kombiniranja nejezičnih predmeta i drugih jezika osim prvog jezika (L1) učenika u obrazovnom kontekstu eksplicitno se razmatraju na različitim razinama europskih obrazovnih politika već više od desetljeća. Razvijen na temelju uspješnih rezultata uranjanja u jezik (npr. u Kanadi, Kataloniji i Finskoj), obrazovni pristup integriranom učenju sadržaja i jezika (CLIL) potaknut je u Europi, a posebno pojedinačnim primjerima dobre prakse i suvremenim postavljanjem ciljeva paneuropske obrazovne politike jezika.

Dr. phil. Gerald Hühner je nakon studija germanistike na Sveučilištu u Bonnu (Njemačka) doktorirao na doktorskom studiju književnosti na Sveučilištu Bielefeld. Radio je kao profesor na sveučilištima u Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj, te kao stručnjak za nastavu na Goethe-Institutu u Zagrebu. Trenutno radi na projektu otvaranja međunarodnog obrazovnog instituta “Discimus Lab” u Ptuju (Slovenija), a održava izobrazbe za nastavnike njemačkoga kao stranoga jezika, drži tečajeve za CLIL, CLIL-robotiku, medije, novinarstvo, storytelling i poetry slam/rap.

Objavio je više knjiga i znanstvenih radova, a među važnijima se ističu publikacije “´Zwei mal zwei ist Vier´? Mutmaßungen über Selbstverständliches” (Metzler Verlag und dtv) te “Schreiben ohne Grenzen. Deutsch-ungarische Projekte” (Goethe-Institut Budapest).

Više o CLILIG-u: https://crealang.com/clilig/

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.