HOPGD Zrinski čestitat će Dan Grada Osijeka

HOPGD Zrinski čestitat će Dan Grada Osijeka, u četvrtak 02. prosinca 2021.god., u 9.30 sati kod zida OSIJEK-NEPOKORENI GRAD.

Hrvatsko obrtničko pjevačko i glazbeno društvo «Zrinski» osnovano je daleke 1896. godine pod nazivom Smilje. Tadašnje novine «Slavonische Presse» navode da su se sastali neki obrtnici sa nakanom da osnuju pjevačko društvo, čiji bi izvršni članovi bili samo obrtnici. 1900. godine mijenjaju ime u Hrvatsko pjevačko društvo «Zrinski».

Tadašnja Vlada nije prihvatila pravila, te je 1903. godine to Društvo usvojilo da član može biti svaki, a ne samo obrtnički i radnički stalež, tek tada Vlada odobrava rad Društva Zrinski.

U sastavu društva bili su muški zbor, mješoviti zbor i tamburaška sekcija. Značajka društva bila je i ostala u tome da je ono prvenstveno zastupljeno svojim muškim zborom.

Punopravni član Saveza pjevački društava postao je tek 1911. godine. Te godine nabavljena je zastava Društva koje je posvećena 25 godina kasnije. 1947. godine socijalistička vlast zabranila je rad društva i oduzela arhivu, pečat i zastavu. Zastava je sačuvana i nalazi se u Muzeju grada. Obnova i izrada njezine kopije je napravljena za 100. obljetnicu 1996. godine, a izradile su je sestre Karmeličanke iz Šarengrada koje su tada bile u progonstvu u Zagrebu.

1946. godine Zrinski nastavlja rad pod nazivom Kulturno umjetničko društvo «Obrtnik», a 1957. godine dobiva naziv Zanatsko glazbeno društvo «Kolo», da bi 1994. godine ponovno nosili naziv Hrvatsko obrtničko pjevačko i glazbeno društvo «Zrinski». Kroz svoje postojanje i rad promijenilo se mnogo uglednih i zaslužnih građana ovoga grada, kao što su Lav Mirski, Dragutin Savin, Lovro pl. Matačić. Društvo je prošlo tri rata i nekoliko naziva ali nikada nije zanemarilo Hrvatsku riječ i glazbu.

Muški pjevački zbor uspješno nastupa ne samo u gradu i županiji, već širom Hrvatske i izvan nje.

U sklopu Društva djeluje Škola glazbene kulture za učenje klavira, gitare i sinthiseizera.

Predsjednici Društva redovito su bili delegirani iz Udruženja obrtnika.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.