Žene imaju 13% manju plaću, 22% manju mirovinu

Boriti se protiv rodnih predrasuda teško je i dugotrajno, a one su nažalost duboko ukorijenjene u našem društvu. Na njihovu štetnost ukazao je Centar za edukaciju i istraživanje (CESI) koji, zajedno sa agencijom „Señor“ i Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, stoji iza kampanje „Nije u redu“ čiji fokus je prvenstveno na stereotipima u svijetu rada.

Tako su prije nekoliko tjedana oglasne površine diljem Hrvatske preplavili provokativni billboard-i s porukama „Prirodno je da su im plaće manje“, „Više brinu o izgledu nego o poslu“, „Nek’ se posvete obitelji umjesto karijeri“, a iako se u porukama ne navodi rod većini ljudi prva asocijacija je da se govori o ženama.

Trenutačni zakon kaže da se trudnicama i osobama koje koriste rodiljni i roditeljski dopust ne smije dati otkaz 15 dana, a peticijom se želi postići produljenje tog roka na godinu dana.

Žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 13% manju plaću od muškaraca, 22% manju mirovinu i treba im 12 godina više da dođu na neku rukovodeću poziciju.

Statistike Europskog instituta za ravnopravnost spolova pokazuju da smo na 19. mjestu u Europi po indeksu ravnopravnosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.