Kineska strana uvijek se trudi što kvalitetnije ispuniti svoje dogovore s afričkim braćom

„Kinesko cjepivo je promijenilo sudbinu ovog značajnog turističkog gradića.” Nedavno je lokalna televizija u Zimbabweu dokumentarcem predstavila kako je grad Victoria Falls, zahvaljujući kineskom cjepivu, realizirao „nisku stopu zaraze i nultu stopu smrtnih slučajeva“ kod građana i turista, kao i oporavak gospodarstva.

Takva priča se ne događa samo u jednom gradu Afrike. Na svečanosti otvaranja 8. konferencije na ministarskoj razini u okviru Foruma kinesko-afričke suradnje, kineski predsjednik Xi Jinping je najavio da će Kina intenzivno surađivati s afričkim zemljama, s kojima će realizirati „9 programa“, među kojima se projekt javne medicine i zdravstva nalazi na prvom mjestu. Kineska strana je obećala da će nadoknadno afričkoj strani isporučiti milijardu doza cjepiva, od čega je 600 milijuna doza bespovratna donacija, dok se 400 milijuna doza proizvodi suradnjom kineskih poduzeća s afričkim zemljama.

S obzirom na to da je kineska strana već ranije Africi pružila skoro 200 milijuna doza cjepiva, nova najavljena mjera će bez sumnje očigledno promijeniti situaciju nedostatka procijepljenosti u Africi. Téte António, angolski ministar vanjskih poslova nedavno je u intervju Kineskoj medijskoj grupi najavio da se milijarda doza cjepiva od kineske strane predstavlja kao odlično rješenje za olakšavanje epidemiološke situacije u Africi.

Osim toga, najavljenih „9 programa“ pokrivaju i smanjenje siromaštva i korist seljacima, promociju trgovine, investicija, digitalne inovacije, zelenog razvoja i drugih sadržaja. Od 10 doniranih projekata za smanjenje siromaštva i poljoprivrednih projekata, i postavljenog cilja uvoza iz Afrike u sljedeće 3 godine u iznosu 300 milijardi dolara, do najmanje 10 milijardi dolara investicija kineskih poduzeća u Africi u nadolazeće 3 godine. Tu je i 10 doniranih projekata u digitalnom gospodarstvu kao i 10 projekata za zaštitu ekologije koji su reakcija na klimatske promjene. Najavljenih „9 programa“ dolazi, dakle, s velikom snagom, širokom pokrivenošću i konkretnim pokazateljima, što u susretu s potrebama afričkih zemalja za borbu protiv pandemije, gospodarskim oporavkom nakon pandemije i održivim razvojem, predstavlja smjernicu kinesko-afričke suradnje u sljedeće 3 godine.

Afrika je velika platforma za međunarodnu suradnju, i nije borilište za igre među silama. Danas, brojne željezničke pruge, mostovi i škole izgrađene su na afričkim kontinentu, što svjedoči prijateljstvu i suradnji između Kine i Afrike, kao i o tome kako su dvije strane zajednički svladali nevolje i poteškoće unazad nekoliko desetljeća. Baš kao što je rekao Fataki Nicolas, diplomat iz Konga, „pojedinci namjeravaju raskinuti intenzivne odnose između Kine i Afrike, no mi se ne slažemo, Kina je za nas veliki i pouzdani partner, i očekujemo da se bilateralni odnosi dviju strana nastave intenzivirati.“

Od „10 planova suradnje“ u 2015., preko „8 akcija“ u 2018., pa sve do sadašnjih „9 programa“, kinesko-afrički odnosi se nalaze na novim početku za izgradnju Zajednice koja dijeli sudbinu Kine i Afrike. U budućnosti, kineska strana će, kao i uvijek, ozbiljno obećati da će sve ono što je obećala afričkoj braći – i što kvalitetnije ispuniti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.