Zhang Jun uputio primjedbe na ministarskom sastanku Grupe 77 i Kine

U utorak je virtualno održan 45. godišnji sastanak ministara vanjskih poslova Grupe 77 i Kine. Na sastanku je sudjelovao Zhang Jun, stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim narodima.

Zhang je naglasio kako je pandemija bolesti COVID-19 dovela do povećanja jaza između bogatih i siromašnih i nejednakosti u cjepivima te Grupa 77 i Kina trebaju povećati solidarnost i stvoriti zdravo okruženje za zemlje u razvoju kako bi ubrzale oporavak nakon pandemije i provele Program za 2030.

Također je istaknuo potrebu rješavanja prioritetnih pitanja razvoja. Grupa 77 i Kina bi trebale podržati koncept razvoja usmjerenog na ljude, dati prioritet razvojnim pitanjima u koordinaciji globalne makropolitike, povećati ulaganja u područje razvoja i riješiti problem ekstremnog siromaštva te postići sigurnost hrane i gospodarski oporavak, rekao je Zhang.

Osim toga, istaknuo je važnost multilateralizma. Zemlje u razvoju bi trebale čvrsto štititi međunarodni sustav s Ujedinjenim narodima u jezgri, održavati međunarodni poredak temeljen na međunarodnom pravu i suprotstavljati se unilateralizmu, protekcionizmu i nasilničkim djelima. Razvijene zemlje treba potaknuti na ispunjavanje obveze pružanja financijske i tehničke podrške i potpore zemljama u razvoju za izgradnju kapaciteta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.