Inspektori u kontroli božićnih ‘lampica’

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata i ove godine provodi nadzore sukladnosti rasvjetnih lanaca i rasvjetne užadi, a prvenstveno su usmjereni prema gospodarskim subjektima koji uvoze i stavljaju na tržište RH te distribuiraju tzv. “lampice”, izvijestili su u ponedjeljak iz DIRH-a.

Nadzori se provode radi zaštite i sigurnosti potrošača, odnosno želi se postići da proizvodi koji su distribuirani u prodajne objekte i koji se nude potrošačima budu sukladni s propisanim zahtjevima, napisali su iz Državnog inspektorata.

Potrošače su između ostalog upozorili i da ne priključuju svjetleći lanac ili uže na napajanje dok je u ambalaži, da kod svjetlećih lanaca sa zamjenjivim žaruljicama ne uklanjaju i ne mijenjaju žaruljice dok je lanac priključen na napajanje, da kod svjetlećih lanaca sa zamjenjivim serijski povezanim žaruljicama odmah zamijene pregorjele žaruljice sa žaruljicama istog tipa ili s tipom koje je preporučio proizvođač.

Također, potrošačima se napominje da kod svjetlećih lanaca ili užadi namijenjenih međusobnom povezivanju ne spajaju dijelove svjetlećeg lanca ili užeta s dijelovima drugog proizvođača, kao i da ne otvaraju ili presijecaju svjetlosno uže.

Dodali su i da navedeni proizvodi moraju sadržavati upute, priložene ili na ambalaži proizvoda, koje uz ostala trebaju imati upozorenja vezana uz korištenje na hrvatskom jeziku.

Državni inspektorat je takvu akciju proveo i tijekom 2020. godine, a u 41 inspekcijskom nadzoru pregledano je 85 modela proizvoda, pri čemu su za 15 odnosno za 17,6 posto modela utvrđeni nedostatci označavanja proizvoda kao i nepotpune upute, a što su gospodarski subjekti po traženju inspektora otklonili tijekom nadzora.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.