Iustitia et pax: pandemija zahtijeva odgovornost i osobnu žrtvu

Iz Komisije Hrvatske biskupske konferencije “Iustitia et pax” poručili su kako pandemija zahtijeva odgovornost i osobnu žrtvu, no i odricanje od određenih sloboda, pa preporučuju cijepljenje kao čin ljubavi prema bližnjemu. Ipak, ne slažu se da COVID potvrda postane oblik prisile.

Dobrovoljnost cijepljenja, COVID potvrde bez indirektne prisile

Ipak, govoreći o nužnosti zajedništva i osobnoj odgovornosti, upozoravaju da svaki pokušaj prisile i uvjetovanja nužno sa sobom nosi i gubitak povjerenja, pa se ne bi smjelo u pitanje dovoditi načelo dobrovoljnosti cijepljenja niti dopustiti da COVID potvrda postane oblik indirektne prisile na cijepljenje i uvjetovanje radnim mjestom, jer to kod ljudi izaziva strah i otpor te pridonosi rastu društvene napetosti.

U Komisiji napominju kako pandemija zahtijeva od svih pastira i vjernika vjernost Isusu Kristu i njegovu evanđelju te evangelizacijskom poslanju Crkve, što poziva na razumnost, poštovanje znanosti i medicinske struke, povjerenje u rezultate njihova istraživanja te na prihvaćanje preporuka kako skrbiti o vlastitu i zdravlju svojih bližnjih.

Svećenike, redovnike i redovnice Komisija poziva na odgovorno ponašanje te da pridržavanjem svih epidemioloških mjera pruže primjer društvene odgovornosti te djelotvorne ljubavi prema bližnjima.

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.