Kineski indeks proizvođača cijena u studenom porastao za 12,9%, nakon stupanja na snagu mjera za smanjenje cijena

Kineski službeni indeks proizvođačkih cijena, koji odražava trošak robe na ulazu u tvornicu, je u studenom porastao za 12,9% u odnosu na godinu ranije, u usporedbi s najvećim rastom u 26 godina od 13,5% u listopadu, pokazali su u četvrtak podaci Nacionalnog zavoda za statistiku.

Hlađenje indeksa proizvođačkih cijena prati provedbu mjera koje su osigurale opskrbu i zaustavile povećanja cijena ugljena, metala i drugih sirovina, rekao je Dong Lijuan, viši statističar zavoda.

Dong je rekao kako je učinak prijenosa promjene cijena prošle godine pridonio povećanju indeksa proizvođačkih cijena od 1,2 postotna boda, dok je učinak novih povećanja cijena bio oko 11,7 postotnih bodova.

Kineski indeks potrošačkih cijena (IPC), glavni pokazatelj inflacije, je u studenom na godišnjoj razini porastao za 2,3%, u usporedbi s rastom od 1,5% iz listopada.

Cijene hrane su na godišnjoj razini porasle za 1,6%, u usporedbi s padom od 2,4% na godišnjoj razini u listopadu, što je pridonijelo rastu IPC-a od 0,3%, rekao je Dong.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.