Igranje američkih političara vatrom i provokacijama velika je prijetnja miru i stabilnosti diljem Tajvanskog tjesnaca

Takozvana farsa “summita demokracije” u režiji SAD-a organizirana je jučer. Kako bi podržali snage “tajvanske neovisnosti”, američki političari u posljednje vrijeme često su govorili. Na primjer, Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, nedavno je zaprijetio da će Sjedinjene Države poduzeti sve radnje u okviru svojih mogućnosti kako bi “osigurale da se vojna vladavina kontinentalne Kine nad Tajvanom nikada ne dogodi”.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

To dolazi nakon što se prije nekoliko dana rasplamsala tzv. “invazija na Tajvan”. Sjedinjene Američke Države ponovno obrću crno i bijelo te zbunjuju publiku s namjerom da Kinu zaliju prljavom vodom te naruše mir i stabilnost Tajvanskog tjesnaca. Time žele omesti proces ujedinjenja Kine. To je jasno razotkrilo nevjeru određenih ljudi u Sjedinjenim Državama po pitanju Tajvana i zlokobnu namjeru “iskorištavanja Tajvana za kontrolu Kine”.

Od čestog slanja ratnih brodova preko Tajvanskog tjesnaca, do američkih vojnih zrakoplova koji su već mnogo puta sletjeli na Tajvan, preko pomaganja tajvanskim vlastima u širenju “međunarodnog prostora” pa sve do pozivanja da sudjeluju na takozvanom “summitu demokracije”: to je “napor” koji su SAD učinile u indo-pacifičkoj regiji u posljednjih osam mjeseci. A ono što su SAD učinile očito stvara krizu! Kineske vojne vježbe i krstarenja ratnim zrakoplovima imaju za cilj odbiti vanjsko uplitanje i separatističke snage za “neovisnost Tajvana”. To je pravedan potez za obranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta!

Foto: VCG

Foto: VCG

Načelo jedne Kine i tri zajednička kinesko-američka priopćenja politički su temelj kinesko-američkih odnosa. Sukcesivne američke vlade jasno su se obvezale na to. Posljednjih godina, neki američki političari govorili su često o nezakonitim i nevažećim domaćim američkim zakonima kao što su takozvani “Zakon o odnosima s Tajvanom” i “Šest jamstava” za Tajvan, namjerno podrivajući politiku jedne Kine u pokušaju ometanja ujedinjenja Kine. Ovaj čin prekršio je duh tri kinesko-američka zajednička priopćenja i stao je na suprotnu stranu od 1,4 milijarde Kineza!

Mnoge su analize istaknule da su sigurnosne obveze koje su Sjedinjene Države dale tajvanskim vlastima više nalik gestama, ali koriste Tajvan kao pijuna za obuzdavanje Kine, bankomat za američke trgovce oružjem i alat za preusmjeravanje domaćih kontradikcija u Sjedinjenim Državama. Američko javno mnijenje smatra da bi bila katastrofa kada bi Sjedinjene Države sve svoje resurse posvetile sukobu s Kinom kako bi “zaštitile Tajvan”.

Foto: VCG

Foto: VCG

Takozvano vojno i diplomatsko zastrašivanje Sjedinjenih Država nema učinka; Sjedinjene Države pozivaju Tajvan da sudjeluje na takozvanom “summitu o demokraciji”, koji ne može utjecati na čvrstu strukturu velike većine zemalja u svijetu u podržavanju principa jedne Kine. Odlučnost i volja kineskog naroda da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet je nepokolebljiva, a povijesni proces ujedinjenja Kine je nezaustavljiv.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.