Američko poticanje podjela, sukob u ime demokracije je nedemokratski: glasnogovornik MVP

Sjedinjene Države unapređuju svoju hegemoniju u ime demokracije potičući podjele i konfrontaciju, a ništa ne može biti nedemokratskije, rekao je u petak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik Wang Wenbin dao je tu primjedbu na dnevnom brifingu kada je upitan da komentira izjave američkog predsjednika Joea Bidena na takozvanom “summitu za demokraciju”.

Wang je rekao da je demokracija zajednička vrijednost čovječanstva umjesto geostrateškog alata.

Istaknuo je da Sjedinjene Države traže hegemoniju privatizacijom javnog dobra demokracije i poticanjem podjela i konfrontacije u ime demokracije, čime se potkopava međunarodni sustav s Ujedinjenim narodima u svojoj srži i globalni poredak utemeljen na međunarodnom pravu, te ovo je potpuno nedemokratski.

Da bi se ostvarila demokracija, mora postojati jednakost, a ne superiornost, vladavina zakona, a ne maltretiranje i prisila, te solidarnost, a ne konfrontacija, rekao je Wang.

Wang je rekao da Sjedinjene Države, samoproglašeni “svjetionik demokracije”, imaju evidentnu demokratsku slabost i ogromne demokratske deficite.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.