Inspektori u pojačanoj kontroli igračaka

Državni inspektorat tijekom prosinca provodi pojačani monitoring i službene kontrole dječjih igračaka radi praćenja njihove zdravstvene ispravnosti odnosno sukladnosti s propisima, priopćeno je u ponedjeljak iz Inspektorata. Igračke svih kategorija i materijala (plastične, plišane, drvene i sl.) nadziru se na granici prilikom uvoza, u proizvodnji te na unutarnjem tržištu.

U priopćenju se podsjeća kako, sukladno ovlastima iz članka 14. Zakona o predmetima opće uporabe, sanitarna inspekcija Državnog inspektorata provodi službene kontrole dječjih igračaka prvenstveno kroz laboratorijska ispitivanja i fizički pregled (uzorkovanje). Također, sanitarni inspektori obavljaju i pregled deklaracija, organoleptiku (izgled, miris, rubovi), fizička i mehanička svojstva igračke i sl.

Cilj tih nadzora je doprinijeti tome da građani na tržištu mogu kupiti isključivo sigurne i zdravstveno ispravne igračke, ističu iz Državnog inspektorata. Napominju da sanitarna inspekcija istovjetne nadzore obavlja tijekom cijele godine sukladno godišnjem planu rada, na temelju predstavki građana kojima se ukazuje na nesukladnost, ali i reaktivno kroz provjere prisutnosti na tržištu nesukladnih proizvoda notificiranih kroz RAPEX sustav.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.