Kina pozvala SAD da prestanu zabijati klin između azijsko-pacifičkih zemalja

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin je u utorak pozvao Sjedinjene Američke Države da prestanu zabijati klin između azijsko-pacifičkih zemalja.

Wang je navedene primjedbe uputio nekoliko sati nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken tijekom posjeta Indoneziji izrazio zabrinutost zbog kineskog “agresivnog djelovanja” u regiji.

Te tvrdnje istovremeno s jedne strane uveličavaju “kinesku prijetnju”, a s druge naglašavaju kako nema sukoba s Kinom, što je kontradiktorno, rekao je Wang na redovitoj tiskovnoj konferenciji u Pekingu.

Nisu u skladu s duhom virtualnog susreta dvojice šefova država u studenom, niti bi ih prihvatile zemlje regije, rekao je.

Budući da tvrde kako će igrati konstruktivnu ulogu u miru i razvoju azijsko-pacifičke regije, SAD bi trebale prestati povlačiti ideološke linije, stvarati male krugove i manevrirati stvarajući grupnu konfrontaciju, rekao je Wang.

Pozvao je SAD da poštuju napore koje su Kina i članice Udruge zemalja jugoistočne Azije uložile u promicanju mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru te zaustave zveckanje oružjem slanjem ratnih brodova i zrakoplova u regiju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.