Nastup Hrvatske na ZOI u Pekingu je sjajna prilika za promociju prijateljstva naše dvije zemlje

Narodna Republika Kina i Republika Hrvatska, kao dvije prijateljske zemlje organizirale su video konferenciju pod nazivom „China – Croatia sports cooperation“, na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati dugogodišnje suradnje, a pri tome su razmijenjene najnovije informacije, te najavljeno proširivanje zajedničke suradnje u području sporta.

Prof. dr. sc. Damir Knjaz, bivši dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, te voditelj i koordinator projekata sportske suradnje sa Sportskim fakultetom Sveučilišta u Pekingu i Narodnom Republikom Kinom vodio je video konferenciju u organizaciji Kineziološkog fakulteta i Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj.

Na konferenciji su sudjelovali Qi Qianjin, Njegova Ekselencija Veleposlanik Narodne Republike Kine u Hrvatskoj, zatim predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, te ravnatelj Uprave za sport u Ministarstvu turizma i sport Republike Hrvatske Krešimir Šamija.

Hrvatska je prva zemlja koja je započela jedinstvenu sportsku suradnju s Kinom. Svoje povjerenje hrvatskoj sportskoj struci Kina je pokazala prvenstveno u okviru iznimno uspješno provedenog projekta u kojem je svoje mlade sportaše i trenere povjerila hrvatskim stručnjacima kako bi usvojili znanja i usavršili sportske vještine. Tu su i brojni drugi zajednički projekti čije će najavljeno unaprjeđenje bez sumnje donijeti još kvalitetniju i uspješniju sportsku budućnost na radost obje zemlje.

„Povod ovoj našoj video konferenciji su nadolazeće Zimske olimpijske igre u Pekingu 2020. godine. Ove Igre su posebne jer će se po prvi puta održati u Kini i vjerujem da će biti organizirane na najvišoj mogućoj razini, unatoč globalnoj pandemiji izazvanoj koronavirusom. Za samo 50-ak dana jedna od najstarijih prijestolnica na svijetu Peking, postat će prvi grad u povijesti koji će biti domaćin i Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara. Nadamo se uspješnom nastupu i vaših i naših sportaša i jednako ćemo se radovati svakoj medalji osvojenoj kako za Kinu, tako i za Hrvatsku”, rekao je u uvodnom govoru Damir Knjaz.

Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske podsjetio je na veliki događaj od prije dvije godine kada je potpisan memorandum o razumijevanju i prijateljstvu između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske koji je suradnju između ove dvije zemlje podigao na još veću razinu na području sporta.

„Radujem se predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i s nestrpljenjem očekujem izlazak naših sportaša na borilišta. Prisjećajući se Ljetnih olimpijskih igara u Pekingu 2008. i sjajnu organizaciju cijelog događaja, vjerujem da će tako biti i za dva mjeseca na Zimskim olimpijskim igrama u glavnom gradu Kine. Iz Hrvatske će nastupiti brojni sportaši, a najbolje rezultate očekujemo iz alpskog skijanja. Vjerujem da ćete biti sjajni domaćini i da će se hrvatski sportaši iz Pekinga vratiti s lijepim uspomenama. Naša očekivanja su velika, a kako smo čuli sportska borilišta su na najvišoj razini. Nadam se da će ovaj događaj biti nastavak sjajne suradnje između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine”, rekao je Krešimir Šamija.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša poželio je dobrodošlicu Qi Qianjinu, novom veleposlaniku NR Kine u Hrvatskoj izrazivši nadu u nastavak odlične suradnje između ove dvije zemlje.

„Suradnja Hrvatskog i Kineskog olimpijskog odbora ima dugu tradiciju i traje gotovo 15 godina, kada smo potpisali prvi memorandum o razumijevanju. Nakon toga na Ljetnim olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine smo potpisali memorandum o suradnji Kineziološkog fakulteta Zagreb i Sportskog fakulteta Sveučilišta u Pekingu, što je prvi puta da se potpiše jedan takav dokument između dva fakulteta u Hrvatskoj i Kini. Moram napomenuti da imamo sjajan odnos s Kineskim olimpijskim odborom i Kineskim sportskim savezom što je rezultiralo da smo imali jedinstvenu priliku ugostiti kinesku rukometnu ekipu koji su igrali hrvatsku regionalnu ligu što se u Europi nikada prije nije dogodilo. Htjeli smo dovesti i kinesku vaterpolo ekipu, no to je za sada zaustavila pandemija izazvana koronavirusom. Što se tiče nastupa Hrvatske na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022., to će biti sjajna prilika za promociju prijateljstva naše dvije zemlje. Imat ćemo između 12 i 15 sportaša, a sveukupna delegacija biti će između 40 i 50 ljudi. Vjerujemo da će organizacija Igara biti na najvišoj mogućoj razini”, naglasio je Zlatko Mateša.

Qi Qianjin, kineski veleposlanik u Hrvatskoj

Qi Qianjin, kineski veleposlanik u Hrvatskoj

Nazočnima se potom obratio Qi Qianjin, novoimenovani veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj koji je istaknuo kako je unatoč što je u Zagrebu tek mjesec dana, već sada osjeća toplinu i prijateljstvo hrvatskog naroda.

„Otkako je Hrvatska i Kina uspostavila diplomatske odnose prije 20 godina, neprekidno raste naša međusobna suradnja na brojnim poljima. Možda je Hrvatska mala zemlja po površini, ali je velika kao sportska država. Poznato je kroz nekoliko desetljeća da je u Hrvatskoj vrlo popularan i razvijen nogomet, zatim košarka, rukomet, vaterpolo, a vaš uspjeh 2018. na Svjetskom prvenstvu u Rusiji kada ste bili drugi, nije ostao nezamijećen u Kini gdje ima puno navijača Hrvatske. Upravo zbog toga nam je jako važna sportska suradnja između naše dvije zemlje. Mi doživljavamo Hrvatsku kao sportsku velesilu jer s obzirom na broj stanovnika imate sjajne rezultate. Osim toga, brojni hrvatski nogometaši i treneri nastupaju u Prvoj kineskoj ligi, čime podižu kvalitetu kineskog nogometa. Posebno nam je važan memorandum o razumijevanju na području sporta između Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sportskog fakulteta Sveučilišta u Pekingu. Naime, više od 100 kineskih studenata upisalo se na Kineziološki fakultet u Zagrebu, gdje su imali prigodu učiti o sportu od vrhunskih stručnjaka. Stoga zahvaljujem Sveučilištu u Zagrebu i Kineziološkom fakultetu na svesrdnoj pomoći”, rekao je veleposlanik Qi Qianjin, dodavši kako se raduje Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu: „ Sve je spremno za početak Igara. Vjerujem da će Peking poslati poruku cijelom svijetu o sigurnim i lijepim Olimpijskim igrama. Poznato je da se ljudi upoznaju kroz sport i sklapaju prijateljstva. Stoga nije u redu da neke zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država ne žele poslati svoje delegacije na igre u Peking. Ne treba zaboraviti da je sport na prvom mjestu i da Olimpijske igre nisu mjesto za manipulaciju sportašima i politiziranje. Moderna Kina i njezin razvoj nije prijetnja svijetu, nego nudi nove mogućnosti i prosperitet svima. Drago nam je da su to prepoznali naši prijatelji iz Hrvatske, stoga su dobrodošli u Peking na Zimske olimpijske igre”, zaključio je veleposlanik Qi Qianjin.

Video konferenciju zaključio je Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu koji je poželio puno uspjeha sportašima Hrvatske i Kine na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama. (Ivica Korman)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.