„Stabilnost“ ima svoju težinu

U Pekingu je od 8. do 10. prosinca održan godišnji gospodarski sastanak središnje Vlade Kine. Prema izvještajima vodećih medija odaslanim s lica mjesta sastanka 10. prosinca navečer, „stabilnost“ je bila ključna riječ tih izvještaja, ali očigledno i sastanka. „Sastanak je odaslao snažan signal za stabiliziranje gospodarstva“, piše „Zaobao“(Jutarnji list) iz Singapura. Dok novinska agencija Bloomberg ističe u priopćenju kako je na sastanku 25 puta spomenuto „stabiliziranje“ ili „stabilnost“.

Svake godine, gospodarski sastanak središnje Vlade(u nastavku kao „Sastanak“ uvijek se smatra vjetrokazom gospodarske politike Kine u predstojećoj godini. „Gospodarski rad iduće godine treba uvažavati stabilnost, i u stabilnosti se traži napredak“—riječ je o jasnom zahtjevu na Sastanku. Među 7 političkih angažmana do kojih je došlo na Sastanku, na prvom mjestu je bio „Stabilnost i učinkovitost makro gospodarske politike“.

Kao što je istaknuto na Sastanku, u ovom trenutku kinesko gospodarstvo nalazi se ispred trostrukih izazova, tj. „smanjenja potražnje, udara na opskrbu i slabih očekivanja“. Uz to je i vanjski ambijent „sve složeniji, kritičniji i nesigurniji“. Uz takvu pozadinu, makro politika se pomiče od kontroliranja u stabiliziranja rasta, što je ključ za olakšavanje vanjske krize. Zato, ključna riječ „stabilnost“ ima svoju težinu, i to će biti „osnovni ton“ i jasan smjer gospodarstva Kine iduće godine.

U suštini, baš zahvaljujući „stabilnosti“ i tom postavljenom „osnovnom tonu“ u razvoju, ove godine je Kina svladala niz izazova i realizirala napredak u stabilnosti: u prva tri tromjesečja je BDP narastao 9,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a prosječna stopa rasta zadnje dvije godine iznosila je 5,2%. Od siječnja do listopada prihod industrijskih poduzeća iznad određene veličine je narastao 42,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je u istom razdoblju ukupna maloprodaja robe društvene potrošnje povećana za 14,9%. U prvih 11 mjeseci, ukupan obujam izvoza i uvoza je premašio 3,5 milijardi yuana sa stopom rasta 22%, što je već više nego cijele prošle godine. U prvih 10 mjeseci u ruralnom području širom Kine je 11,33 milijuna novozaposlenih, čime je Kina dovršila cjelogodišnji ciljani zadatak … Na takav način je Kina postigla kvalitetan početak za 14. Petogodišnji razvojni plan, dok je dugoročni pozitivan trend s velikom otpornošću gospodarstva, ostao bez promjene.

Stabilan oporavak kineskog gospodarstva je sve više prikazuje svoju ulogu za stabiliziranje svjetskog gospodarstva. Brojna stranih poduzeća u Kini dobro profitiraju.

Bez obzira na promjene situacije u svijetu, Kina odlučno i kvalitetno radi svoj posao – to je razlog zašto je kinesko gospodarstvo postiglo dobre rezultate, a također će biti i pokretač da svlada nevolje i postigne stabilni napredak u budućnosti.

Ove godine se obilježava 20. obljetnica članstva Kine u Međunarodnoj trgovinskoj organizaciji. Zadnjih 20 godina je obujam kineskog gospodarstva narastao od 6. mjesta na 2. mjesto u svijetu, dok je robna trgovina skočila od 6. na 1. mjesto. Uslužna djelatnost, pak, od 11. na 2., izravna investicija u inozemstvu od 26. na 1., a prosječan doprinos rastu svjetskog gospodarstva se približava na 30% … Kina je aktivirala razvoj svjetskog gospodarstva. U budućnosti, Kina će se s novom razvojnom strukturom odlučno zalagati za multilateralizam, aktivno se prilagođavati visokim standardima međunarodnih pravila gospodarstva i trgovine, i neprestano povećavati otvaranje prema svijetu na visokoj razini, s ciljem realizacije većeg zadovoljstva Kine i svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.