Mogu li odnosi Kine i Rusije, dok dogovaraju ZOI, izdržati ispite od nevolja i pokazati vitalnost?

„Imam puno očekivanja od našeg ‘dogovora za susret prilikom ZOI’ “ „Očekujem da ću što prije posjetiti Kinu i sudjelovati na svečanosti otvaranja pekinških ZOI“ – 15. prosinca se kineski predsjednik Xi Jinping sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom preko video veze i razmijenili su mišljenja o bilateralnim odnosima, praktičnoj suradnji, međunarodnoj strateškoj koordinaciji kao i o drugim temama. Tijekom sastanka, koji je trajao sat i pol, dva čelnika su dogovorili susret prilikom ZOI i na takav način prikazali duboko prijateljstvo i visoko uzajamno političko povjerenje između dviju zemalja. Kao što je prokomentirao Zaytsev, profesor Sveučilišta u Moskvi, taj sastanak je još jedan dokaz vrhunskog povjerenja između čelnika dviju zemalja, ali i između dva stara prijatelja.

Pod utjecajem neobilježene stoljetne promjene i pandemije, svijet je ušao u razdoblje nestabilne promjene. Kako mogu kinesko-ruski odnosi izdržati ispite raznih nevolja prikazujući novu vitalnost te „postajući oslonac u provođenju istinskog multilateralizma i zaštite međunarodne ravnopravnosti pravdi“? Strateško vodstvo čelnika dviju zemalja odigrat će tu ključnu ulogu.

Ovo je bio drugi sastanak preko video veze između čelnika Kine i Rusije ove godine, a također je 37. sastanak njih dvojice poslije 2013.. U svijetu je rijedak tako visok tempo sastanaka između dva državnika. Zadnjih 8 godina su njih dvojica zajedno gledali utakmicu, slavili rođendan i putovali brzim vlakom, kao pravi dobri, stari i istinski prijatelji. Pod diplomacijom vođenom od strane ova dva državnika, kinesko-ruski odnosi su došli na najveći nivou u povijesti, a praktična suradnja između dviju zemalja u raznim poljima neprestano postiže nove rezultate.

Tijekom ovog sastanka, dva čelnika su se sveobuhvatno osvrnula na razvoj bilateralnih odnosa dviju zemalja u ovoj godini, izražavajući zadovoljstvo prema rezultatima suradnje. Na primjer, unatoč negativnom utjecaju pandemije COVID-19, ovogodišnja bilateralna trgovina između Kine i Rusije je još jednom stvorila novi rekord, i u prvih 11 mjeseci je preskočila 13 milijuna dolara. Na 4. Međunarodnom sajmu uvoza održanom u studenom, bomboni i sladoled iz Rusije su rasprodani u samo nekoliko sekundi, čime ne samo da su Kinezi probali specijalitet iz susjedne zemlje, već je i omogućeno ruskim poduzećima prijatno iznenađenje „prihoda više od 4 milijuna yuana u par sekundi“.

Pored toga, Kina i Rusija njeguju i plodonosne suradnje u energetici, znanstvenotehnološkoj inovaciji i drugim sektorima, koji također donose blagostanje građanima. Na primjer, plinski tunel iz Rusije kroz istočni dio Kine, omogućio je kineskim građanima duž te linije da koriste plin iz Rusije. Dok se prodaja kineskih mobitela i auta povećava u Rusiji, čime su lokalni građani izloženi većem izboru. Kao što je Xi Jinping naveo na sastanku, kinesko-ruska sveobuhvatna i praktična suradnja prikazuje ogromnu prednost kako u politici tako i u pružanju novih prilika.

Istovremeno, Kina i Rusija kao stalni član Vijeća sigurnosti UN-a, drže zajedničko gledište i stav u zaštiti međunarodne ravnopravnosti i pravde, kao i u promociji demokratizacije međunarodnih odnosa. Od zajedničkog rješavanja afganistanskog pitanja do zajedničkog protivljenja američkom tzv. „Summitu za demokraciju“ i njenom stvaranju podijele, kinesko-ruska suradnja nije samo snažno protivljenje hegemonizmu, već predstavlja i odlučnu obranu međunarodnog sustava s UN-om kao jezgrom, dajući više sigurnosti međunarodnom poretku koji je u velikoj nesigurnosti.

Za više od mjesec dana će dva čelnika doći do prvog susreta „lice u lice“ poslije izbijanja pandemije. Tada će dvije strane zajedno objaviti važne dokumente, potpisati niz suradničkih papira, čime će se unaprijediti kinesko-ruski odnosi na još veću razinu. Prijateljstvo koje traje generacijama, suradnja na zadovoljstvo obje strane, i zajedno koračanje prema budućnosti – kinesko-ruska suradnja nije samo blagostanje građanima dviju zemalja, već je također i prilika za miroljubiv razvoj svijeta. Bilo kakvi pokušaji za razdvajanje kinesko-ruskih odnosa neće doći do uspjeha.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.