Pokušaj SAD-a da iskoristi Xinjiang za obuzdavanje Kine nikada neće uspjeti: Glasnogovornik

Sjedinjene Države dosegle su točku histerije u suzbijanju kineskih institucija i poduzeća, ali njihov pokušaj da iskoristi Xinjiang da obuzda Kinu nikada neće uspjeti, rekao je u petak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik Wang Wenbin dao je ove primjedbe kada je odgovarao na upit o nedavnim američkim sankcijama protiv nekoliko kineskih tvrtki zbog navodnih kršenja ljudskih prava i usvajanja zakona američkog Senata o zabrani uvoza iz Xinjianga.

Wang je rekao da su SAD bezobzirno potisnule kineske institucije i poduzeća prenaprezanjem koncepta nacionalne sigurnosti i zlouporabom mjera kontrole izvoza pod raznim izgovorima.

Postupci SAD-a ozbiljno su potkopali principe tržišnog gospodarstva i međunarodna gospodarska i trgovinska pravila te naštetili interesima kineskih institucija i poduzeća, rekao je glasnogovornik.

“Pozivamo američku stranu da odmah ispravi svoju pogrešku. Kina će poduzeti sve potrebne mjere kako bi odlučno zaštitila legitimna prava i interese kineskih institucija i tvrtki”, dodao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.