Kinesko Ministarstvo za trgovinu: optimiziramo poslovni okoliš za vanjske investicije

Prema nedavno objavljenim podacima kineskog Ministarstva za trgovinu, u 2021. su se vanjske investicije u Kinu brzo povećavale, odnosno u cijeloj godini je Kina prvi put praktično iskoristila vanjske investicije u iznosu više od milijardu yuana. Kako je dužnosnik tog Ministarstva izjavio 25. siječnja, u 2022. će Kina nastaviti povećavati otvaranje prema svijetu na visokoj razini, povećavajući broj vanjskih investicija, i na takav način će se zalagati za optimizaciju poslovnog načina koji će od Kine napraviti još bolju destinaciju za strane ulagače.

Nedavno je AHK Greater China, odnosno kinesko odjeljenje njemačke komore, zajedno s KPMG, prestižnom računovodstvenom tvrtkom, objavio rezultate ankete u kojoj je prikazano kako su njemačke tvrtke koje posluju u Kini i dalje uvjerene u rast kineskog tržišta. Kako je izjavio Andreas Glunz, partner za upravljanje u međunarodnim poslovima KPMG-a, u spomenutoj anketi, 49% ispitanih njemačkih firma planira graditi nove objekte, 47% njih planira povećati investicije u istraživanje i razvijanje, dok 30% planira pojačati digitaliziranu transformaciju.

U 2021., privlačenje vanjskih investicija u Kini se brzo povećavalo. U cijeloj godini praktično korištenje stranog kapitala je po prvi put preskočilo milijardu yuana, odnosno dostiglo je 1,1 milijardi yuana, sa stopom rasta 14,9%. Novo postavljeno je 48 tisuća vanjskih tvrtka, odnosno 23,5% više nego godinu prije, a oba razmjera i kvaliteta vanjske investicije su se povećali. Kako je javila Guo Tingting, direktorica Odjela za kompleksne poslove Ministarstva za trgovinu, u 2021. se privlačenje vanjskih investicija u Kinu neprestano optimiziralo i brzo se povećao broj velikih projekata.

Foto: VCG

Foto: VCG

Analize govore: u 2021. Kina je odlučno povećala otvaranje prema svijetu, objavila niz mjera za stabiliziranje vanjskih investicija, optimiziran je poslovni okoliš u tržišnom i pravnom smislu, i u smislu internacionalizacije, a sve ovo su važni učinci u privlačenju vanjskog kapitala.

Kad je riječ o planu za 2022., Chen Chunjiang, direktor Odjela za strane investicije Ministarstva za trgovinu je otkrio da će Kina nastaviti povećavati visokokvalitetno otvaranje prema svijetu, usavršavati politike koje daju vanjskim tvrtkama podršku, povećati uslužni standard, ubrzati otvaranje u institucionalnom smislu, optimizirati poslovni okoliš, i na takav način stabilizirati vanjske kapitale.

“Kvalitetno ćemo sprovoditi nacionalni Negativni list i Negativni list u probnoj zoni slobodne trgovine za pristupanje vanjskom kapitalu, osigurat ćemo učinkovitost otvaranja u proizvodnji automobila i drugim područjima, i tako ćemo privlačiti više investicija prekograničnih tvrtka. Radit ćemo amandman i dopunu ‘Kataloga potaknutih industrija za strane investicije’, potpuno igrajući uloge preferencijalnih politika o zemljištima i porezu. Navodit ćemo strane kapitale da prioritetno ulažu u razvijenu proizvodnju, modernu uslužnu djelatnost, visoke tehnologije, zelene i niske karbonske industrije, digitalne poslove i druge djelatnosti, kao i u srednjezapadno područje. Nastojimo optimizirati poslovni okoliš, da Kina postane vruća destinacija stranim ulagačima,” zaključio je Chen Chunjiang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.