Osijek će prvi u Hrvatskoj imati Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

U osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin u punome su jeku radovi na izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Riječ je o prvoj fazi izgradnje u kojoj je planirana gradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka, te potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija.

Radove su u utorak obišli gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, saborski zastupnik Goran Ivanović, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling, direktor RDC-a Alen Mamić, te predsjednik uprave tvrtke Projektgradnja plus Ivica Crnković.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo napretkom radova koji teku brže od planirane dinamike te istaknuo kako je i na ovom projektu vidljiva odlična suradnja između Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

– Ovo je strateški projekt Osječko-baranjske županije u kojem je Grad Osijek partner. RDC će biti  nadogradnja primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji koja će naše poljoprivrednike učiniti konkurentnijima, ali i stvoriti dodanu vrijednost, i što se tiče projekata i što se tiče radnih mjesta. RDC će biti novi stanovnik u našoj Zoni u Nemetinu koja spada u red velikih zona. Ovdje dajemo mnogobrojne olakšice investitorima, i do 200.000 eura, a ukinuli smo i komunalni doprinos za gospodarstvenike – izjavio je gradonačelnik Radić.

– Regionalni distribucijski centar za voće i povrće je u visokoj fazi izgrađenosti, prilazimo kraju izgradnje i nadam se da ćemo ove godine započeti sa samim funkcioniranjem centra. Ovo je prvi projekt ovakve vrste u Hrvatskoj. Po uzoru na ovaj projekt sve županije u Hrvatskoj će imati jedan regionalno distribucijski centar za voće i povrće. Ovo je priča koja prvenstveno treba biti od pomoći i velike važnosti za male proizvođače, za voćare, povrtlare i sve one koji žele i hoće živjeti od poljoprivrede, a nisu dosad mogli biti konkurentni ili su imali problem s plasmanom. Upravo ovaj RDC će im u tome pomoći. Ovakvih centara je trebalo biti na desetine samo u Slavoniji, mi počinjemo s prvim i nadam se da ćemo ga vrlo brzo završiti, puno prije zadanih rokova – kazao je župan Anušić.

Saborski zastupnik Goran Ivanović rekao je:

– Prošli tjedan je u Saboru na raspravi bila Strategija poljoprivrede do 2030. za Slavoniju, Baranju i Srijem, odnosno za cijelu Hrvatsku. Jedna od odrednica te strategije su upravo regionalni distributivni centri koji trebaju udružiti male proizvođače i dati priliku da dobijemo tu dodanu vrijednost koja nam nedostaje u poljoprivredi. Čestitam županu na ovom projektu.

Inače, objekt se sastoji od tri zasebna dijela koji čine jednu cjelinu: hladnjače s komorama, sortirnice, pakirnice i prerade, te upravne zgrade. Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2910 tona raspoređeno u 23 rashlade komore te je podijeljen je u dva dijela, na dio koji se odnosi na ekološku proizvodnju i dio koji se odnosi na konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je sedam komora s ULO režimom hlađenja, i to tri komore kapaciteta 150 tona i četiri komore kapaciteta 60 tona, odnosno ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta. Za konvencionalnu proizvodnju planirani kapacitet rashodnih komora je 2220 tona raspoređeno u ukupno 16 komora, i to 10 komora s ULO atmosferom i šest komora s dinamičkom atmosferom, te šest komora s normalnom atmosferom ukupnog kapaciteta 318 tona.

U objektu su smještene linije za sortiranje i pakiranje voća i povrća te fizički odvojene linije za ekološke proizvode od linija za konvencionalnu proizvodnju, kao i linije za proizvodnju soka. Ukupna površina cijelog objekta je 8182 m2.

Vrijednost radova na izgradnji RDC-a iznosi oko 106 milijuna kuna. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a Grad Osijek je darovao građevinsko zemljište na kojem se gradi objekt, vrijedno gotovo sedam milijuna kuna.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.