Kina pozvala na povećanje glasa zemalja u razvoju u Vijeću sigurnosti UN-a

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u utorak pozvao na povećanje zastupljenosti zemalja u razvoju kao prioritet u reformi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Wang je navedeno rekao tijekom virtualnog sastanka s Aliom Ahmedom Saifom Al-Tanijem i Martinom Billeom Hermannom, supredsjedateljima Međuvladinih pregovora o reformi Vijeća sigurnosti na 76. zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Opisujući Vijeće sigurnosti UN-a kao jezgru kolektivnog sigurnosnog mehanizma, Wang je naglasio važnost reforme u promjenjivim globalnim okolnostima radi poboljšanja sposobnosti i učinkovitost vijeća kako bi moglo bolje ispunjavati dužnosti definirane Poveljom UN-a.

Reforma trebala omogućiti uključivanje u proces donošenja odluka Vijeća sigurnosti UN-a za više zemalja, posebice malih i srednjih, naglasio je.

Al-Thani i Hermann su pozdravili napore Kine u očuvanju multilateralizma i jačanju uloge UN-a te obećali poboljšanje komunikacije i koordinaciju s Kinom i drugim članicama Vijeća sigurnosti radi unaprjeđenja reformi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.