Prevencija vršnjačkog nasilja trajna zadaća i odraslih i djece

Prevencija vršnjačkog nasilja zajednička je i trajna zadaća i odraslih i djece, poručila je danas pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u povodu Dana ružičastih majica, ističući posebnu važnost te prevencije u sustavu odgoja i obrazovanja koji obuhvaća svu djecu.

– Važno je djeci omogućiti da ih se čuje, jer djeca mogu i trebaju imati vrlo važnu ulogu u prevenciji vršnjačkog nasilja. Dan ružičastih majica upravo naglašava taj njihov aktivitet i podsjeća na njihov vrijedan doprinos prevenciji nasilja, koja je zajednički trajni zadatak i odraslih i djece, priopćila je Pirnat Dragičević.

Upozorila je da vršnjačko nasilje u praksi još nije dovoljno prepoznato niti je u dovoljnoj mjeri obuhvaćeno prevencijom, posebice kad je riječ o psihičkom i online nasilju, pa čak i kada djeca prijave nasilje odraslima, nerijetko ne dobivaju odgovarajuću zaštitu ni razumijevanje.

Posljedice vršnjačkog nasilja mogu biti dugotrajne i teške, a u nekim slučajevima mogu izazivati psihičke i fizičke tegobe i u odrasloj dobi, rekla je, naglasivši i važnost upoznavanja djece sa svim oblicima nasilja te njihova osnaživanja da nasilje prijave odrasloj osobi u koju imaju povjerenje

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.