Hrvati se vratili iz Pekinga: Igre ću pamtiti po ‘marsovcima u odijelima’.

Iz Pekinga se vraćam puna dojmova. Sve je bilo super, od nastupa, do smještaja i uvjeta za trening. Bilo smo smješteni u selu u podnožju staze pa smo direktno žičarom mogli na stazu, rekla je Lucija Smetiško.

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija vratila se u Zagreb nakon što je sudjelovala na 13. Zimskim paraolimpijskim igrama koje su održane u Pekingu.

Na Igrama je nastupilo 564 parasportaša iz 46 zemalja, među kojima i četvero hrvatskih predstavnika, alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima, a Peking je tako postao prvi grad u povijesti koji je ugostio ljetne olimpijske i paraolimpijske igre (2008), te zimske OI i POI (2022).

Najbolji rezultat od hrvatskih paraolimpijaca u Pekingu je ostvarila Lucija Smetiško koja je u slalomu stojećih bila peta.

– Iz Pekinga se vraćam puna dojmova. Sve je bilo super, od nastupa, do smještaja i uvjeta za trening. Bilo smo smješteni u selu u podnožju staze pa smo direktno žičarom mogli na stazu. Stvarno je bilo super – kazala je po dolasku u Zagreb 17-godišnja učenica trećeg razreda 13. gimnazije za koju su to bile prve paraolimpijske igre.

Bruno Bošnjak je u Pekingu branio broncu iz Pjongčanga u banked slalomu, no u Pekingu nije uspio ponoviti taj uspjeh. Na koncu je bio deveti, dok je u crossu ispao u četvrtfinalu.

– Peking ću pamtiti s jedne strane po cijeloj situaciji s koronom i “marsovcima u odijelima” oko nas, ali i po dobroj organizaciji, dobrim i sigurnim stazama. Ovaj put nisam napravio svoje najbolje rezultate, ali to mi je samo motiv za dalje – kazao je Bošnjak koji je na otvaranju ZPOI nosio hrvatsku zastavu.

Tu čast na zatvaranju su imali slabovidni skijaš Damir Mizdrak i njegova vodičica Marija Coch.

– Igre u Pekingu su stvarno bile odlično organizirane, pogotova kada ih usporedim sa Sočijem i Pjongčangom na kojima sam također sudjelovao. Skijaše staze su bile odlične za treninge i za utrkivanje. Pamtit ću i volontere i domaćine koji su bili nasmijani i velikodušni. Malo je reći dobri prema nama – poručio je Mizdrak koji je osvojio sedma mjesta u slalomu i veleslalomu za slijepe i slabovidne što su njegovi najbolji rezultati na velikim natjecanjima.

Za nordijca Josipa Zimu bile su to druge POI. Nastupio je u sprintu i na 12.5 km popravivši svoje dosadašnje rezultate.

– Nemam nikakve prigovore, stvarno je bilo sve super. Dao sam sve od sebe i mogu biti zadovoljan jer sam pružio svoj maksimum – kazao je Zima.

ZPOI u Pekingu bile su šeste uzastopne na kojima su nastupili hrvatski parasportaši, a do sada su osvojili dvije medalje.

Obje prije četiri godine u Pjongčangu. Prvu medalju u povijesti hrvatskog parasporta na zimskim POI osvojio je Bruno Bošnjak koji je bio treći u snowboardu, u disciplini banked slalom. Dan kasnije Dino Sokolović je osvojio zlatnu medalju u slalomu sjedećih.

Hrvatski sportaši s invaliditetom prvi put na zimskim paraolimpijskim igrama nastupili su u Salt Lake Cityju 2002. godine. Nakon toga nastupili su i u Torinu (2006), Vancouveru (2010), Sočiju (2014), Pjongčangu (2018), te sada u Pekingu (2022).

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.