Međunarodna agencija za energiju pozvala vozače da manje putuju

Međunarodna agencija za energiju (IEA) pozvala je vozače da manje putuju, da dijele prijevoz i voze sporije, podsjetivši na plan smanjenja potrošnje nafte u kontekstu zabrinutosti za opskrbu u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu. Plan IEA-e naglašava razmjere krize u opskrbi koju su izazvale sankcije Rusiji i nesklonost kupaca ruskoj nafti.

Preporuke uključuju sporiju vožnju, rad od kuće, dane bez automobila u gradovima, jeftiniji javni prijevoz i poticanje prakse dijeljenja prijevoza, a mogle bi u četiri mjeseca smanjiti potražnju za naftom za 2,7 milijuna barela dnevno, priopćila je IEA.

Budući da najveći dio potražnje za naftom dolazi iz transporta, plan se fokusira na mogućnosti smanjenja potrošnje nafte “u prijevozu ljudi i robe od točke A do točke B”, a kao temelj koristi se “konkretnim mjerama”, uvedenim u nizu zemalja i gradova.

Plan IEA-e o smanjenju potražnje mogle bi ipak poremetiti subvencije za energiju i motorna goriva koje su mnoge članice agencije već odobrile ili ih razmatraju.

Agencija je u studenome procijenila da su subvencije za fosilna goriva u prošloj godini porasle najsnažnije otkada prati podatke, dosegnuvši 440 milijardi dolara, odražavajući nastojanja vlada diljem svijeta za zaštite potrošače od povećanja cijena.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.