Predsjednik Xi Jinping razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom putem videopoziva

Navečer 18. ožujka predsjednik Xi Jinping imao je videopoziv s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na zahtjev potonjeg. Dvojica predsjednika imali su iskrenu i dubinsku razmjenu mišljenja o kinesko-američkim odnosima, situaciji u Ukrajini i drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Predsjednik Biden rekao je da su SAD spremne na iskren dijalog i bližu suradnju s Kinom, ostati privržene politici jedne Kine i učinkovito upravljati konkurencijom i nesuglasicama kako bi osigurali stabilan rast odnosa. Predsjednik Biden izrazio je spremnost da ostane u bliskom kontaktu s predsjednikom Xijem kako bi odredio smjer za odnose SAD-a i Kine.

Predsjednik Xi je istaknuo kako on i predsjednik Biden dijele stav da se Kina i SAD moraju međusobno poštivati, koegzistirati u miru i izbjegavati sukobe, te da bi dvije strane trebale povećati komunikaciju i dijalog na svim razinama i na svim poljima.

Predsjednik Xi je naglasio da je bilo i da će i dalje biti razlika između Kine i Sjedinjenih Država. Ono što je važno je držati takve razlike pod kontrolom. Stalno rastući odnos u interesu je obje strane.

Dvije strane razmijenile su mišljenja o situaciji u Ukrajini. Predsjednik Biden izložio je stajalište SAD-a i izrazio spremnost na komunikaciju s Kinom kako bi se spriječilo pogoršanje situacije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.