Mr. Liu Huabo: Kina i Hrvatska doprinose razvoju gospodarstva i društva

Veliki je potencijal za suradnju u području zelene tranzicije i čiste energije, ističe Mr. Liu Huabo, ekonomski i gospodarski savjetnik Veleposlanstva NR Kine u Republici Hrvatskoj.

Za Glas narodne diplomacije Huabo napominje kako je Hrvatska poznata turistička zemlja s dugom poviješću i bogatom kulturom, Zelena tranzicija Hrvatske i razvoj korištenje čiste energije su privukli pozornost svijeta, uključujući EU i Kinu. Hrvatska aktivno podupire Europski zeleni plan da postane ugljično neutralna do 2050 godine, nastoji povećati udio energije iz obnovljivih izvora u bruto neposrednoj potrošnji energije od 36,4% do 2030.

Kroz provedbu nacionalnih akcijskih planova i strategije kao što su strategije niskougljičnog razvoja, strategije prilagodbe klimatskih promjenama i Energetske strategije RH do 2030. itd. Procjenjuje se da će udjel električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, kao što su vjetar, solarna i hidro energije itd.

U ukupnoj bruto proizvodnji električne energije dostići cca 88 % do 2050, postajući glavni izvor za proizvodnju električne energije. Prema procjeni Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske, do kraja godine 2030, instalirana snaga svih vjetroelektrana u Hrvatskoj će se povećati sa 803 MW u 2020. na 1306 MW, instalirana snaga fotonaponske elektrane će se povećati sa 109 MW u 2020 godini na 768 MW. Također u RH ovom trenutku postoji i više od 200 projekata korištenja obnovljivih izvora energija koji su u fazi
pripreme, uz procijenjeni ukupni instalirani kapacitet od 1500 MW te previđena ulaganja koja iznose preko 10 milijardi eura, među kojima će važnu ulogu imati i inozemna ulaganja i projekti financiranja. 

U međuvremenu, posljednjih godina Kina je također napravila velik napredak u promicanju zelene tranzicije i jačanju međunarodnu suradnju u području čiste energije. Kao prva velika zemlja u razvoju , iako se suočava sa realnošću neuravnoteženog i neodgovarajućeg razvoja, Kina pridaje veliku važnost ekološkom napretku i podržava zeleni razvoj kao glavni koncept nacionalne modernizacije, u skladu s načelima sveobuhvatne zelene tranzicije gospodarstva i razvoja društva. Kina je postigla izuzetan napredak u davanju prioriteta pri razvoju ekološke civilizacije i zelenog, niskougljičnog gospodarstva. Kineski predsjednik Xi Jinping najavio je u rujnu 2020 da će Kina vrhunac emisija ugljičnog dioksida imati prije
2030. god, a da će postati ugljično neutralna do 2060.god, u čemu su postignuti zadovoljavajući rezultati. Uz naprednu znanost i tehnologiju, najveći svjetski industrijski lanac i proizvodnu snagu, Kineski sektor obnovljivih izvora energije se brzo razvio, zauzimajući prvo mjesto u svijetu u opsegu razvoja i korištenja obnovljivih izvora energije.

Do listopada 2021, ukupni instalirani kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih
izvora energije u Kini dosegao je milijardu kilovata (1TW), od čega je instalirani kapacitet hidroenergije ,energije vjetra, fotonaponske energije i energije biomase dosegao 385 milijuna kilovata (0,385TW), 299 milijuna kilovata ( 0,299TW), 282 milijuna kilovata (0,282TW) i 35,34 milijuna kilovata (35GW) respektivno. Kina blisko surađuje sa mnogim zemljama i regijama svijeta u razvoju obnovljive tehnologije i opreme, doprinoseći globalnim ciljevima zelenog i održivog razvoja. Kao što je komentirala bivša ravnateljica Glavne uprave za energetiku – Europske komisije Megan Richards, suradnja Eu-a i Kine promiče uzajamnost u prelasku na zelene energije obje strane.

Kineska tvrtka Norinco International Cooperation Ltd. osnovala je zajedničko ulaganje s domaćem tvrtkom iz Senje, Energija Projekt d.d. te završila projekt izgradnje vjetroparka snage 156 MW. Vjetropark je već svečano pušten u probni rad dana 7. prosinca 2021 godine a procijenjeni godišnji proizvodni kapacitet električne energije ove vjetroelektrane iznose 530 milijuna kWh, što predstavlja i bitan doprinos u 3,5 posto ukupne proizvodnje
električne energije u Hrvatskoj. Pritiskom gumba na daljinu premijer Andrej Plenković je prisustvovao na svečanosti puštanja u rad Vjetroelektrane Senj i istaknuo važnost ovog projekta, pri čemu je naglasio nekoliko bitnih stvari:
– da je jedan od glavnih ciljeva Hrvatske povećati proizvodnju električne energije iz čistih i obnovljivih izvora a projekt Vjetroelektrane Senj pomoći će u smanjenju ovisnosti u uvozu električne energije i daljnjem promicanju niskougljičnog razvoja s krajnjim ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050.
– kao model projekt suradnje EU-e i Kine u zelenoj energiji ,ovaj projekt će doprinijeti hrvatskoj zelenoj tranziciji i proizvodnji obnovljive energije,
– „ovako velikom investicijom koju je Hrvatskoj osigurala kompanija Norinco postaje jedan od najvećih ulagača u zeleno gospodarstvo u Hrvatskoj“,
– ocijenio je da je format Kina +17 izrazito unaprijedio i intenzivirao odnose Kine i Hrvatske čime bilateralna suradnja između Kine i Hrvatske ima veliki potencijal.

Gospodin Plenković i njegova vlada pozivaju kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatskoj. Kineski premijer Li KeQiang uputio je g. Plenkoviću pismo čestitke i pohvalio projekt vjetroelektrane Senj kao visokokvalitetan projekt koji su zajednički kreirale Kina i Hrvatska, što predstavlja odličan primjer za suradnju Kine i Hrvatske te Kine i zemalja srednje i istočne Europe (SIE). Veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj, Qi Qianjin je održao govor na svečanosti puštanja u rad vjetroelektrane Senj i istaknuo da je ovaj projekt postao veliko postignuće kinesko-hrvatske suradnje u gospodarstvu i obnovljivim izvorima energije, i imat će važnu ulogu u poboljšanju opskrbe energijom i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj.

Za projekt u Senju angažirano je više od 40 lokalnih podizvođača i dobavljača, kao i više od 260 domaćih radnika, što ne samo odražava duh i načela opsežnih konzultacija, zajedničkog doprinosa i zajedničkih koristi koju zagovara Inicijativa Pojas i put, ali i pokazuje da je suradnja Kine i Hrvatske obostrano korisna i održiva.

Suradnja Kine i Hrvatske na području energije vjetra postigla je plodne rezultate i ima veliki potencijal ne samo na ovom području, već i u drugim oblicima obnovljive energije kao što su solarna fotonaponska energija, toplinska energija i energija biomase te zelena tranzicija.

Uz aktivnu potporu dviju vlada, niz kineskih i hrvatskih tvrtki, financijskih institucija i
investicijskih fondova također razgovaraju o promicanju niza projekata suradnje u području čiste energije.

Tokovi izravnih stranih ulaganja (FDI) globalno su se smanjili za 35% u 2020. godini, dok kineska ulaganja u zemljama koje se nalaze duž koridora Inicijative Pojas i put nastavlja rasti, dosegnuvši 18,6 milijardi dolara. Više od 2800 kineskih poduzeća ima izravna ulaganja u EU, zapošljavajući gotovo 25000 zaposlenika iz država članica EU-e. Pod odgovarajućim i snažnim vodstvom Kineske komunističke partije, kineski gospodarski sustav postao je otvoreniji i dinamičniji, Kina nastoji izgraditi zajednicu zajedničke budućnosti za čovječanstvo, promicati visokokvalitetni razvoj suradnje Pojas i put, vođeni
načelom poduzimanja više projekata suradnje s visokim standardima i pomoći da se poboljša život i održivost ljudi, Kina je uložila pozitivne napore da izgradi Pojas i put u put prosperiteta, zelenog razvoja, zdravlja, otvorenosti, integriteta i obostrane koristi, time će pomoći kineskim i hrvatskim poduzećima da iskoriste potencijal suradnje i stvori više prilika za razvoj hrvatskog gospodarstva, pa čak i za cijelu regiju Srednje i Istočne Europe (SIE).

Ove godine obilježit će se 30. obljetnica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske, veselimo se zajedničkom radu s Hrvatskom na stvaranju više mogućnosti i prilike za razmjenu i promicanju suradnje, ne samo u području zelene tranzicije i čiste energije, već i u područjima izgradnje infrastrukture, digitalnog gospodarstva, poljoprivrednih i šumarskih proizvoda, kulture i turizma, medicinske skrbi, precizne proizvodnje, inovativne tehnologije i suradnja među malim i srednjim poduzećima itd., štoviše, kreiramo i realiziramo više projekata suradnje u cilju postizanje boljih gospodarskih i društvenih rezultata, time pridonose održivom razvoju hrvatskog gospodarstva i društva te povećanju dobrobiti oba naroda, zaključio je Mr. Liu Huabo.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.