Stabilnim odnosima Kine i Europe se reagira na nestabilni svijet

„Kina i Europa trebaju biti dvije snažne snage za zaštitu svjetskog mira, i trebamo stabilnim odnosima između Kine i Europe reagirati na nestabilnu situaciju u svijetu,“ rekao je kineski predsjednik Xi Jinping 1. travnja tijekom video susreta s predsjednikom Europskog Vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

To je bio drugi video susret lidera Kine i Europe u protekle dvije godine, i bio je iskreni i transparentni dijalog. Time su dvije strane pojačale uzajamno upoznavanje i postigle brojne zajedničke zaključke, a također su cijelom svijetu pokazale ključni signal zaštite mira i unapređenja razvoja. Ovakvi signali posjeduju posebno važni značaj za svjetsku stabilnost u pozadini epidemije i regionalnog rata.

Mir je preduvjet razvoja. Suočavajući se s ukrajinskom krizom, Kina i Europa imaju zajedničke zahtjeve. Mirno rješavanje ukrajinske krize odgovara osnovnim interesima Europe. Tijekom video susreta je predsjednik Xi podnio četiri prijedloga za rješavanje pitanja Ukrajine: inzistiranje na unapređenju pregovora, preveniranje veće humanitarne krize, izgradnja dugotrajnog mira u Aziji i Europi te preveniranje pojačanja regionalne krize.

Kao dva glavna globalna tržišta, otvorena suradnja Kine i Europe će obnovi svjetskog gospodarstva donijeti više stabilnih elemenata. Nakon što je Kina u 2020. prvi put postala najveći europski trgovinski partner, vrijednost izvoza i uvoza između dvije strane je u 2021. dostigla 828.1 milijardi američkih dolara, s rastom od 27.5% i time je napravila novi rekord. Kao što su najavili lideri dvije strane, „odnosi Kine i Europe su dugoročno bili uzajamno korisni“.

Tijekom ovog susreta je kineska strana izjavila da će odlučno inzistirati na produbljivanju reforme i proširivanju otvaranja, te pozdraviti europske poduzeća da investiraju u Kinu, uz nadu da će Europa kineskim poduzećima također pružati pravednu, transparentnu i nediskriminirajuću atmosferu. To će biti od koristi proširenja međusobne suradnje u području privrede, trgovine, investicije,energije, zelenog razvoja i drugih te donositi više interesa poduzećima i narodima dvije strane, a također će snažnije doprinositi globalnoj obnovi.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Europski lideri su aktivno reagirali na inicijative predsjednika Xija. Izrazili su volju da u nastavku prodube suradnju s Kinom u raznim područjima te ulože zajedničke napore na doprinošenju svjetskom miru, gospodarskoj obnovi i prosperitetu. Dvije strane su postigle zajedničko gledište po pitanju Ukrajine, a to je inzistiranje na mirnim pregovorima i diplomatskom rješavanju. Istovremeno su dvije strane najavile da će se zajedničkim naporima spriječiti novi hladni rat kako bi to spriječilo secesiju svijeta i protivljenje među raznim snagama.

Prema rasporedu će nadležni službenici dvije strane nakon susreta lidera imati i pet dijaloga na visokom nivou po pitanju prehrane, energije, politike, mikroekonomije i druge. Može se predvidjeti da će Kina i Europa, dva tržišta, dvije snage, i dvije civilizacije pojačati međusobnu suradnju i time će svijetu donositi više pozitivnih snaga razvoja i mira, a to je najvažniji značaj ovog susreta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.