Kina će poduzeti snažne mjere ako Pelosi posjeti regiju Tajvan

Kina će poduzeti snažne mjere ako predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjeti regiju Tajvan, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian novinarima u četvrtak u Pekingu, dodavši kako se Kina čvrsto protivi svim oblicima službene interakcije između SAD-a i Tajvana.

Napominjući kako je američki Kongres dio američke vlade, glasnogovornik je rekao da bi se trebao strogo pridržavati principa jedne Kine, kojeg slijede SAD.

“Ako Pelosi posjeti Tajvan, taj potez će ozbiljno narušiti načelo jedne Kine i odredbe triju zajedničkih priopćenja Kine i SAD-a, ozbiljno narušiti suverenitet i teritorijalni integritet Kine, ozbiljno utjecati na političke temelje odnosa Kine i SAD-a te poslati ozbiljne pogrešni signale separatističkim snagama koje se zalažu za ‘nezavisnost Tajvana'”, rekao je Zhao.

Kina je uložila ozbiljan prosvjed SAD-u, dodao je.

Zhao je također pozvao SAD da odmah otkažu planirani posjet Pelosi, zaustave službene razmjene između SAD-a i Tajvana i poduzmu praktične mjere kako bi ispunili obvezu SAD-a da neće poduprijeti “neovisnost Tajvana”.

Naglašavajući kako će Kina poduzeti odlučne i snažne mjere za čvrstu obranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Zhao je upozorio da će posljedice svakog posjeta snositi SAD.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.