Kineski ministar vanjskih poslova telefonski razgovarao s diplomatskim savjetnikom francuskog predsjednika

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u četvrtak telefonski razgovarao s Emmanuelom Bonneom, diplomatskim savjetnikom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, na zahtjev potonjeg.

Dvojica diplomata su razmijenila mišljenja uglavnom o ukrajinskom pitanju.

Bonne je rekao kako se Francuska uvijek pridržavala neovisne vanjske politike te neće ulaziti u logiku blokovske politike.

Francuska je uvijek bila predana stvaranju i održavanju mira te komunicira s raznim stranama, uključujući Rusiju, o glavnim pitanjima kao što je postizanje neutralnosti Ukrajine i dobivanje sigurnosnih jamstava, dodao je.

Francuska pridaje veliku važnost kineskim stavovima o trenutnoj situaciji te je spremna uložiti zajedničke napore s Kinom radi promicanja mirovnih pregovora, ostvarivanja primirja i rješavanja krize, rekao je Bonne.

Wang je rekao kako je kineski predsjednik Xi Jinping održao mnoge telefonske razgovore s predsjednikom Macronom i čelnicima drugih zemalja, te je opsežno izložio principijelni stav Kine o ukrajinskom pitanju.

Kina se također raduje brzom prekidu vatre i obnovi mira te na svoj način ulaže neprekidne napore u tu svrhu, dodao je.

Napominjući kako ukrajinsko pitanje ima korijene u europskoj sigurnosnoj neravnoteži, Wang je rekao da je potrebno pridržavati se načela nedjeljive sigurnosti te ponovno izgraditi uravnotežen, učinkovit i održiv europski sigurnosni okvir.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.