Zdravstveni dužnosnik: Kina tijekom 70 godina ostvarila višedimenzionalni napredak u javnom sanitarnom radu

Kina je ostvarila višedimenzionalni napredak u javnom sanitarnom radu u posljednjih 70 godina, uključujući poboljšanja okoliša, kontrolu epidemije i standarde javnog zdravlja, rekao je nacionalni zdravstveni dužnosnik u četvrtak.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Statistike pokazuju kako je više od 60% gradova iznad razine prefekture u Kini ispunilo nacionalne higijenske standarde, rekao je dužnosnik Nacionalne zdravstvene komisije Mao Qun’an na tiskovnoj konferenciji.

Kina je tijekom posljednjih sedam desetljeća učinkovito kontrolirala akutne zarazne bolesti poput kuge i kolere, kao i niz drugih epidemija, rekao je Mao.

Uz poboljšane standarde javnog zdravlja u zemlji, prosječni životni vijek Kineza se popeo na 77,3 godine, rekao je Mao.

Postignuća Kine u javnoj higijeni su posebno značajna 7. travnja, kada se obilježava Svjetski dan zdravlja.

1 KOMENTAR

  1. Obraćam vam se kao liječnik s iskustvom o ovoj temi. Nekada se općenito smatralo da je svaki čovjek sam odgovoran za svoje zdravlje te da zajednica s tim nema nikakve veze. Napretkom znanosti sve više se razvija svijest o međuovisnosti zdravlja i ekonomskih prilika, zdravlja i životnih uvjeta stanovništva, zdravlja i radnih uvjeta, te o mogućnosti i efikasnosti primjene preventivnih mjera na suzbijanje bolesti. Dakle, postalo je jasno da za svoje zdravlje nisu zaduženi i odgovorni samo pojedinci već da značajnu ulogu u tome ima država. Sredinom 19. stoljeća javnozdravstveno promišljanje najrazvijenije je u Velikoj Britaniji. Tamo je
    već 1848. godine donesen prvi zakon o javnom zdravstvu. Nakon toga počinje se razvijati i struka istog naziva. Ideja javnog zdravstva, za ukupno zdravlje populacije, provodi se putem edukacije. Tako je prvi tečaj iz javnog zdravstva održan u Engleskoj 1856. godine. Prvu definiciju javnog zdravstva (zdravlja) dao je još 1920. godine Winslow. Prema toj definiciji javno zdravstvo je znanost i umijeće sprječavanja bolesti, produžetka života i promicanja zdravlja kroz organizirane napore i informirani izbor društva, javnih i privatnih 14 organizacija, zajednice i pojedinaca. Ono se bavi prijetnjama po zdravlje zajednice. Razotkrivanje stvarne opasnosti po zdravlje pojedinaca i čitave populacije zasniva se na analizi zdravlja dotične populacije. Pri tome je posve svejedno radi li se o maloj populaciji (poput izoliranih malih otočnih skupina) ili o populaciji više kontinenata (kakav je slučaj u vrijeme izbijanja pandemije
    neke zarazne bolesti).
    Danas pojam javnog zdravstva označava sadržaje i zadatke koje bi u zaštiti zdravlja morala osigurati država. Prvobitno je država bila odgovorna samo za prevenciju bolesti, za skrb o siromašnima i nemoćnima, da bi se danas odgovornost odnosila i na organizaciju zdravstvene službe i ukupnu zdravstvenu zaštitu. A danas odgovorne vlade razvijaju javno-zdravstvenu politiku i programe u nakani da se bolje razumiju uzroci bolesti, da se osigura socijalna stabilnost i prosperitet te održi red.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.