U “ležanju ravno” nema rješenja, jedino je “dinamična politika za nulti slučaj” je pravi put

U ovom trenutku virus COVID-19 i dalje hara po svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je istaknula kako je pandemija COVID-19 i dalje “iznenadni incident javnog zdravstva pod međunarodnim pozornošću”, apelirajući na Vlade raznih zemalja da nastave s oprezom i budu potpuno spremne u smislu protuepidemijskih mjera. No, pojedine zemlje i područja su ipak poduzeli mjere za “suživot s virusom”, “ležeći ravno”, a brojevi zaraženih i smrtnih slučajeva naglo rastu te su medicinski sustavi pod ogromnim pritiskom.

Pandemija se ne uništava “ležanjem ravno”. Bez obzira na sigurnosne rizike spram zdravstva građana širom svijeta, kao i na buduće izazove od strane dosljedne mutacije virusa, te ogromni pritisak na medicinski sustav i udar na gospodarstvo i društveni život – “modul ležanja ravno” je donio negativan utjecaj na globalnu borbu protiv pandemije.

Foto: VCG

Foto: VCG

Zbog otkazivanja naloga za nošenje maski i zatvaranja punktova za testiranja u SAD-u, samo u travnju u brojnim državama te zemlje se naglo povećao broj potvrđenih zaraženih slučajeva COVID-19. Kako je portal “US TODAY” analizirao podatke sektora zdravstva i javne službe SAD-a, u 32 države zadnjeg tjedna se pojavilo više potvrđenih slučajeva nego tjedan ranije, dok je u jedinicama za intenzivne njege bolnica u 15 država zabilježeno više potvrđenih slučajeva. Osim toga, SAD su jedna od 5 zemalja gdje je najviše novih smrtnih slučajeva, odnosno svaki dan imaju oko 500 umrlih.

Prilikom velikog širenja pandemije COVID-19 po svijetu, virus se ne uništava “mentalitetom noja”. Vlada Velike Britanije je na kraju veljače proglasila provođenje plana “o suživotu s COVID-19”, i u pravnom smislu su otklonjene sve restriktivne mjere protiv COVID-19. Brojni pokazatelji su prikazali kako se u Velikoj Britaniji od ožujka epidemijska situacija dosljedno pogoršava, a stopa zaraze je već povećana na povijesnu razinu. Nakon što je Južna Koreja opustila mjere za prevenciju i kontrolu, već više dana je broj potvrđenih slučajeva u toj zemlji premašio 100 tisuća, dok se broj zaraženih učenika i studenata povećao nekoliko puta. U ovom trenutku, medicinski sustav J. Koreje je pod teškim pritiskom, i razne djelatnosti su pod utjecajem epidemije … U travnju 2022., SZO je proglasila da je pandemija COVID-19 i dalje “iznenadni incident javnog zdravstva pod međunarodnim pozornošću”, a riječ je o 9. odluci za produžetak tog zaključka.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Prepuštanje modulu “ležanja ravno” će samo uzrokovati nove valove epidemije i katastrofu na Zemlji. Najnovije izvješće napisano od strane stručnjaka javnog zdravstva SAD-a je otkrilo da, u 20 bogatih zemalja koje se istraživalo, zadnje 2 godine očekivani životni rok Amerikanaca je najviše skraćen, dok je i u drugih 19 zemalja prosječan očekivani životni vijek u 2020. padao. Što još gore, sve više građana nakon zaraze COVID-19 zbog dugoročnih simptoma ne mogu raditi. Prema istraživanju, jedna petina COVID-19 pacijenata koja završi u bolnicama, i dalje nije mogla raditi nakon pet mjeseci, a broj nezaposlenih zbog dugoročnog lošeg zdravstvenog stanja se povećao za 200 tisuća. Prema podacima Službe statistike Velike Britanije objavljenim u travnju 2022., oko 1,7 milijuna stanovnika(odnosno 2,7% od ukupnog stanovništva te zemlje) pati od dugoročnih posljedica od COVID-19.

Osim toga, zabrinjavajući je i prosperitet gospodarskog oporavka. Prema najnovijem izvješću Ministarstva rada SAD-a, u ovom se ožujku indeks potrošačke cijene(CPI) povećao za 8,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je novi rekord poslije 1981., i cijene za stanovanje, hranu i energetiku su se povećale. Prema anketi pripremljenoj od strane lista “The Wall Street Journal”, mogućnost da američko gospodarstvo u sljedećih 12 mjeseci padne u recesiju se povećala od 18% po predviđanju u siječnju, na sadašnjih 28%. Ako se pusti širenje i mutacija virusa, veliki broj radne snage će morati biti zarobljen kod kuće, čime će se uzrokovati nestašica radne snage, povećanje cijene logistike i nedostatak opskrbe, a kamo li da govorimo o gospodarskom oporavku.

U “ležanju ravno” nema rješenja, a jedino je “dinamička politika za nulti slučaj” pravi put. Brza i ciljana “dinamička politika za nulti slučaj” su “as” Kine za kontrolu epidemije. Praksa u borbi protiv epidemije zadnjih više od 2 godine je dokazala da je Kina najmanjom cijenom u najkraćem roku i najbrže suzbila valove u dijelovima Kine. Svijet nije izolirani otok, nijedna zemlja ne može sačuvati sebe dok su drugi u teškom stanju, i jedino zajedničkim znanstvenim mjerama, čvrstim uvjerenjem i odbijanjem “ležanja ravno”, razne zemlje u svijetu mogu zajedno pronaći izlaz iz teške situacije pandemije i konačno dočekati zoru.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.