Kina poziva na uništavanje oružja za masovno uništenje tijekom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a

Kina je u petak pozvala zemlje koje zadržavaju oružje za masovno uništenje (WMD), uključujući biološko i kemijsko oružje, da unište svoje zalihe što je prije moguće.

Bilo kakav informativni trag o biovojnim aktivnostima trebao bi biti od velike zabrinutosti za međunarodnu zajednicu, rekao je Dai Bing, otpravnik poslova u stalnoj misiji Kine pri Ujedinjenim narodima, na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a (UNSC) na kojem se raspravljalo o biološkim laboratorijima u Ukrajini.

Tijekom sastanka Rusija je rekla da namjerava dostaviti materijale Vijeću sigurnosti UN-a za istragu vojno-bioloških aktivnosti u Ukrajini u sklopu međunarodnih sporazuma.

“Već smo prikupili značajnu količinu materijala koji izravno ukazuje na kršenje Konvencije o biološkom i toksičnom oružju od strane SAD-a”, rekao je ruski stalni predstavnik pri UN-u Vasily Nebenzya. “Nastavljamo prikupljati i analizirati ove materijale.”

Sjedinjene Države su više puta poricale da posjeduju ili upravljaju bilo kakvim kemijskim ili biološkim laboratorijima u Ukrajini.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.