Gotovo se 70 zemalja na sjednici UN-a o ljudskim pravima usprotivilo uplitanju u kineske unutarnje poslove

Gotovo se 70 zemalja u utorak na tekućem 50. zasjedanju Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Ženevi usprotivilo iskorištavanju pitanja ljudskih prava za uplitanje u kineske unutarnje poslove.

U ime ovih zemalja, Kuba je vijeću rekla kako su poslovi Xinjianga, Hong Konga i Tibeta unutarnji poslovi Kine. Odbacile su politizaciju pitanja ljudskih prava, dvostruke standarde te uplitanje u kineske unutarnje poslove pod izlikom ljudskih prava.

Lisandra Astiasaran Arias, savjetnica stalne misije Kube pri Uredu UN-a u Ženevi, rekla je kako su poštivanje suvereniteta, neovisnosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja i nemiješanje u unutarnje poslove suverenih država temeljne norme koje uređuju međunarodne odnose.

Dodala je kako bi sve zemlje također trebale poštivati pravo ljudi različitih zemalja na izbor vlastitog razvojnog puta u skladu sa vlastitim nacionalnim uvjetima te pridavati jednaku važnost svim vrstama ljudskih prava, posebno ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava i prava na razvoj.

Suočena s višestrukim izazovima, uključujući pandemiju bolesti COVID-19, međunarodna zajednica bi se trebala pridržavati multilateralizma i jačati solidarnost i suradnju, kako bi se zajednički suočili s globalnim izazovima, promicali svjetski mir i razvoj te unaprijedili i zaštitili ljudska prava, rekla je kubanska izaslanica.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.