Obilježena 31. obljetnica osnutka 4. bojne vukovarske 3. GBR Kune

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća brojnih izaslanstava na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru započelo je obilježavanje 31. godišnjice osnutka 4. bojne Vukovarske 3. GBR Kune.

Predsjednik Udruge veterana 4. vukovarske bojne 3. gardijske brigade, Zvonko Rajić, tom prigodom je izjavio: “Tadašnja 4. bojna vukovarske 3. gardijske brigade Kune službeno je formirana 15. lipnja 1991. godine u objektima VUPIK-a, između Sotina i Opatovca. Tada je imala 303 pripadnika, od kojih je 87 položilo svoje živote u obrani Vukovara, a četvero ih se još uvijek vodi nestalima. Dio pripadnika, njih oko 200, bilo je ranjeno i proživjelo mučeništvo u srpskim koncentracijskim logorima.” Dodao je kako su oni nakon MUP-a bili prvi legalni branitelji Vukovara.

Župan Damir Dekanić naglasio je kako je ova bojna dala veliku žrtvu s obzirom na broj poginulih propadnika, dok se za nestalima još uvijek traga. “Svoje značenje ova je bojna nažalost istaknula ogromnim brojem žrtava i ne smije se propusti obilježavanje njena osnutka. Žrtva njenih pripadnika nikada ne smije biti zaboravljena. Apeliram na sve državne institucije da učine sve kako bi se rasvijetlila sudbina svih nestalih, među kojima su i četiri pripadnika Kuna, jer nema veće tuge od one koju osjećaju njihove obitelji kada na ovakve obljetnice nemaju gdje zapaliti svijeću”, izjavio je župan Dekanić.

Nakon polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju služena je sveta misa u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, a zatim je održana i javna tribina pod nazivom “Uloga i doprinos 4. bojne Vukovarske u obrani grada Vukovara”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.