Kina priopćila da pozdravlja infrastrukturne inicijative, ali se protivi klevetanju inicijative Pojas i put

Kina je u ponedjeljak priopćila kako pozdravlja sve inicijative za unaprjeđenje globalne infrastrukture, ali se protivi pokušajima ocrnjivanja inicijativa Pojas i put.

“Kina uvijek pozdravlja sve inicijative za promicanje izgradnje globalne infrastrukture”, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, odgovarajući na pitanje o “Partnerstvu za globalnu infrastrukturu i ulaganja” koje je pokrenula Grupa sedmorice (G7).

Kina vjeruje da različite infrastrukturne inicijative neće zamijeniti jedna drugu, ali se protivi “naprednim geopolitičkim izračunima” ili “blaćenju inicijative Pojas i put” u ime izgradnje infrastrukture, rekao je Zhao na redovitoj tiskovnoj konferenciji.

Zhao je rekao kako je problem takozvane “dužničke zamke” inicijative Pojas i put “potpuno lažna tvrdnja”. Nijedna zemlja koja sudjeluje u inicijativi ne podržava tu tvrdnju, rekao je.

Sjedinjene Američke Države pravi su kreator “dužničkih zamki”, rekao je, dodajući kako su ponašanja SAD-a poput “ekspanzivne monetarne politike, nedovoljno reguliranih financijskih inovacija i zlonamjerne kratkoročne prodaje” pogoršala dužnički teret zemalja u razvoju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.