Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) ocijenio je u srijedu da je prijedlog Zakona o sigurnosti prometa na cestama diskriminatoran prema osobama sa šećernom bolesti, koje bi, zbog straha od oduzimanja vozačke dozvole, mogle rjeđe odlaziti kod liječnika.

Usvajanjem zakona naštetit će se osobama sa šećernom bolešću na način da će ih se sve manje javljati na preglede kod liječnika obiteljske medicine i dijabetologa zbog straha od privremenog oduzimanja vozačke dozvole, istaknuli su iz HDSU-a dodavši da bi to moglo povećati i broj komplikacija šećerne bolesti.

Prema konačnom prijedlogu zakona, liječnici bi, uz upozorenje vozaču da privremeno nije sposoban sigurno upravljati vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja, o tome trebali obavijesti policiju.

Iz udruge smatraju da će to naštetiti povjerenje u odnosu između liječnika i pacijenta te ugroziti liječničke tajne kao i mogućeg kršenja prava na privatnost pacijenata, istaknuli su iz HDSU-a.

Navode da je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i CroDiab registra, u 2021. godini šećerna bolest dijagnosticirana kod 327.785 osoba, a procjenjuje se da je stvarni broj veći, pa izražavaju bojazan da bi više od 500 tisuća osoba moglo privremeno ostati bez vozačke dozvole.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.